Studiu: Desenele rupestre din peşteri s-au născut din mâini de femei

0

Trei sferturi din desenele descoperite în peşteri străvechi au fost realizate de femei, susţine un studiu făcut de arheologul Dean Snow de la Universitatea din Pennsylvania şi sprijinit de National Geographic Society’s Committee for Research and Exploration.

 

 

Până acum, majoritatea oamenilor de ştiinţă a presupus că desenele descoperite în peşteri au fost realizate de bărbaţi, în cea mai mare parte, astfel că acest studiu revoluţionează teoriile arheologice din prezent. Pentru studiul său, Snow a analizat urme ale mâinilor descoperite în opt peşteri din Franţa şi Spania, comparând lungimea degetelor. Cu ajutorul analizei, el a conchis că trei sferturi din urmele respective erau ale unor mâini de femei. „Oamenii au făcut tot felul de presupuneri în legătură cu cine a făcut aceste desene, aceste urme ale trecutului şi de ce. Aceste presupuneri nu aveau bază concretă”, susţine Snow.

Sute de urme de mâini pe zidurile peşterilor au fost găsite în peşteri din toată lumea, de-a lungul timpului; cum majoritatea desenelor înfăţişa animale (mamuţi, bizoni, cai etc.), s-a presupus că acestea au fost făcute de bărbaţii care erau vânători, pentru a „scrie” despre victoriile lor şi a asigura succesul altor sesiuni de vânătoare. Studiul lui Snow sugerează exact contrariul. „În cele mai multe comunităţi bazate pe vânătoare, da, bărbaţii erau cei care vânau şi omorau prada. Dar cel mai adesea femeile aduceau carnea în sat şi se ocupau de hrănirea comunităţii”, susţine arheologul. Alţi specialişti în domeniu au păreri diferite în legătură cu modul în care datele studiului lui Snow pot fi interpretate, ceea ce nu face decât să adâncească misterul din jurul acestor desene străvechi.

 

Mai multe detalii din studiu puteţi citi aici.

 

Sursa şi foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger