Tulburarea hipersexuală, cum a fost botezată medical așa-numita dependență de sex, ar putea fi inclusă ca temă de cercetare în următoarea ediție a bibliei diagnozei psihiatrice DSM 5 – Manualul de Diagnoză și Statistică a Tulburărilor Mentale al Asociației Americane de Psihologie. O nouă cercetare, publicată în Journal of Sexual Medicine, scrie Time.com, oferă spriijin în favoarea acestei includeri.
Cercetătorii americani au studiat 207 oameni care s-au dus la clinici care ofereau, printre altele, consiliere și tratament pentru dependența sexuală și au spus că au comportamente sexuale problematice, printre care s-au numărat și cazuri obsesiv-compulsive. Autorii studiului au folosit criteriile propuse pentru viitoarea ediție a DSM în plasarea diagnosticului:
Timp de cel puțin șase luni, o persoană trebuie să fie preocupată intens de sex și de fantazarea lui și să acționeze până în punctul în care comportamentele ei cu tentă sexuală îi fac rău și îi afectează munca și relațiile amoroase.
Comportamentul sexual așa-zis problematic nu trebuie să apară atunci când persoana e beată sau drogată, iar ea trebuie să fi încercat și eșuat în mod repetat să își modifice comportamentul.
Manifestările compulsive trebuie să răspundă fie la stres, fie la emoții negative, fie la amândouă.
Infidelitatea nu intră în ecuație, pentru că la bază nu este asociată cu comportamente repetitive, compulsive. Aventurile sexuale scurte cu parteneri necunoscuți, spun cercetătorii, adulterul multiplu sau consumul frecvent de pornografie nu intră la criteriile de diagnoză decât dacă însoțesc un spectru larg de „expresii patologice” pe o perioadă de cel puțin șase luni.
Doar unul din cei 20 de oameni care au căutat să se trateze în primul rând de dependența de droguri în clinicile respective au fost diagnosticați cu tulburare hipersexuală și doar trei dintre cei veniți mai ales pentru alinarea anxietății sau a depresiei au intrat în categoria dependenților de sex. Dintre cei care s-au dus să se îndepărteze exclusiv comportomantele sexuale compulsive, 88% au fost catalogați a fi tulburați hipersexual. Studiul susține că în 93% din cazuri criiterile de diagnoză mai sus amintite vor exclude persoanele care nu suferă de adicție sexuală. Aflați mai multe detalii pe Time.com.
Foto: Flickr/timtak
Puteți citi și:
Dependența de Internet – o tulburare psihică?
Legenda dependenței de jocuri de noroc
O nouă definiție a adicției: tulburare a creierului, nu problemă comportamentală