Studiu demografic: Barbatii din Islanda sunt cei mai longevivi. Tinerele din Zambia au sanse mici sa prinda 60 de ani

3

In ultimii 40 de ani, la nivel global, ratele de mortalitate in randul adultilor sub 60 de ani au scazut cu 34% la femei si cu 19% la barbati, potrivit unui studiu lansat vineri. Din 1990 incoace, in schimb, acestea s-au intensificat in 37 de tari, traducand un trend inegal de-a lungul lumii. De exemplu, studiul arata ca o fata de 15 ani din tara cu cea mai ridicata rata de mortalitate in randul femeilor, Zambia, prezinta un risc de a muri inainte de 60 de ani de 16 ori mai mare decat in cazul unei fete din Cipru, tara care sta cel mai bine la capitolul mortalitate feminina.

Din cele 1.000 de tinere din Zambia cu varsta de 15 ani, se estimeaza ca mai putin de 400 vor ajunge la varsta de 60 de ani, informeaza AFP, care citeaza un studiu amplu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Washington. La nivel mai larg, in 2010, ratele de mortalitate din tot sudul Africii sunt mai ridicate decat erau in Suedia in 1751, cu doua secole inainte de raspandirea antibioticelor care au salvat vieti. Potrivit realizatorilor studiului, citati de Reuters, 7,7 milioane de copii mor in fiecare an inainte sa-si sarbatoreasca varsta de 5 ani, in timp ce aproape 24 de milioane de adulti se sting inainte de varsta de 60 de ani.

La nivel global, cercetarea stabileste un trend descendent al ratei de mortalitate in randul adultilor in perioada studiata, 1970-2010, insa doua regiuni au inregistrat cresteri alarmante privind mortile adultilor incepand in anii ’90, din motive diferite. In Africa subsahariana, acestea s-au datorat epidemiei de HIV/SIDA, care a doborat aproape 1,5 milioane de oameni anual. De cealalta parte, in aceasta perioada, de la prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, Europa de Est a cunoscut una dintre cele mai mari intorsuri in ceea ce priveste sanatatea publica din vremurile moderne .

Intr-un clasament demografic ce include 187 de tari, Rusia a cazut de pe locul 43 la capitolul mortalitate in randul femeilor, pe care il ocupa in 1970, pe locul 121. Mai departe, Belarus a ajuns pe locul 108 de pe 38 in cazul femeilor si pe 150 de pe 81 in cel al barbatilor, in timp ce Bulgaria a schimbat locurile 14, respectiv 12, ocupate in anii ’70, cu 66, respectiv 96.

Pe de alta parte, studiul arata ca in majoritatea tarilor incluse in studiu, barbatii prezinta o rata de mortalitate de doua mai ridicata decat femeile. Tiparele sunt diferite in functie de regiune. In 1970, Asia de Sud avea cel mai ridicat nivel de mortalitate in randul femeilor, insa acesta a scazut cu 50 de procente pana in 2010. Mortalitatea in randul barbatilor a scazut in mare parte din Asia, iar Australia a urcat de pe locul 44 pe locul 6 la acest capitol in clasamentul demografic.

In ceea ce priveste unele tari bogate, clasamentul este mai putin favorabil in 2010 decat in 1990, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor, in parte din cauza imbunatatirii sistemului de sanatate publica in alte zone, dar si din cauza raspandirii unor boli legate de stilul de viata, precum obezitatea. Astfel, de exemplu, SUA au cazut de pe locul 34 (barbati), respectiv 41 (femei) ocupate in 1990 pe 49, respectiv 45 in 2010.

De cealalata parte, cele cinci tari care anul acesta au cea mai scazuta rata de mortalitate in randul barbatilor sunt, in ordine, Islanda, Suedia, Malta, Olanda si Elvetia. La capitolul femei conduc Cipru, Coreea de Sud, Japonia, Grecia, Italia si Spania. Un trend spectaculos se poate observa in Coreea de Sud, care, in ultimii 40 de ani, a urcat de pe 167 pe 31 (barbati) si de pe 123 pe 2 (femei).

Cercetatorii americani au folosit o formula complexa pentru a calcula probabilitatea ca o persoana cu varsta de 15 ani sa moara inainte de a prinde 60 de ani, o metoda despre care cred ca este mai exacta decat cele folosite de ONU si despre care spun ca poate fi folosita pentru a compara tari cu populatii de varste diferite. Ei si-au bazat studiul pe datele de la evidenta populatiei si pe cele privind decesele sau pe recensaminte, spre deosebire de metodele folosite pana acum, care faceau deductii pe baza mortalitatii infantile.

Foto: Femei din Zambia/Flickr-Radio Nederland Wereldomroep

Tags:3 comentarii

 1. N-am inteles de ce speranta de viata a scazut asa dramatic in Europa de Est. Admit ca cei din fosta URSS au inceput sa traga mai mult la masea.. dar Bulgaria? Romania?

  p.s. iar boc scade nr. zilelor de concediu medical.. ne crede oare prea sanatosi?

 2. Cred ca cifrele prezentate au legautra cu poluarea din zonele respective raportata la posibilitatea populatiei de a se protej de efectele poluari.
  Ideea e cam asa: statele care polueaza isi exporta deseurile in statele in care oamenii nu prea apuca varsta de 50 de ani. Isi depoziteaza rezidurile in Africa. Populatia din africa o sa traiasca in zonele de deseuri importate. Neavand asistenta medicala adecvata, boala nu mai e decat o chestiune de timp, scurt timp. Iar moartea… la fel.
  E adevarat ca e poluare si in Suedia, USA etc, insa aici oamenii sunt protejati de poluare: aer conditionat, filtre de aer, protectie impotriva soarelui, alimentatie sanatoasa, cu vitamine, sistem medical ultraperformant. Daca ai o boala a sistemului digestiv, sa zicem dezinterie, in Suedia, sansele sa o mierlesti sunt aproape zero. In Zimbabwe sansele sunt 90% ++.

  In urma cu cateva zile scriam la mine pe blog despre poluarea generata de cei care vor sa traiasca in aer curat (articol la http://blog.zeltera.eu/?p=653 ). Cred ca se poate extinde modelul la nivel planetar.

 3. Cel putin ciudat articolul. Care sunt datele? distributia? pozitia Ro? Cine a facut studiul?

  Ce inseamna locul 12(14)? ca femeile traiesc 89.23 ani spre deosebire de locul 16 unde traiesc 60 ani?

  Articolul nu spune nimic. Cum se spune :bila neagra.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger