Un raport CSIRO realizat pe Australia şi întinderile de apă din din jurul acesteia arată că, de la periuţe de dinţi la baloane, există peste cinci obiecte de tip deşeu plutind în oceane pe cap de fiecare persoană locuitoare a continentului australian.
Studiul CSIRO este primul de acest tip din lume şi arată că plajele australiene şi oceanele din jurul continentului sunt acoperite de gunoaie din plastic, mai cu seamă, care însumează cam trei sferturi din deşeurile ce se găsesc pe întinderile de apă. Cea mai mare parte a acestor gunoaie se găseşte în regiuni puternic urbanizate, cu multă populaţie, dar curenţii oceanici împing deşeurile şi înspre zone îndepărtate de marile oraşe. Pe cap de locuitor al Australiei se află 5,2 bucăţi de gunoi, în oceane, iar pe plaje, 3,2 bucăţi de gunoi pe fiecare metru de plajă. Iar faptul că acest gunoi vine din alte părţi nu este adevărat, susţine Denise Hardesty, om de ştiinţă în cadrul CSIRO. „Până şi în acest stat dezvoltat unde avem bune practici de management al deşeurilor găsim plajele pline de gunoi, gunoi care provine de la noi, nu din alte părţi. Este gunoiul nostru, din oraşele mari şi zonele urbane. Este chiar foarte posibil ca acest gunoi să ajungă de la noi înspre alte ţări, pe apă”, susţine Hardesty.
Prezenţa deşeurilor în ape afectează în mod direct viaţa marină, speciile care trăiesc aici – de la ţestoase la păsări sau balene. Datele pentru acest raport au fost colectate de către cercetători începând de acum 18 luni şi monitorizarea a cuprins toate zonele de coastă australiene – adică 35.000 de kilometri. La colectarea informaţiilor au ajutat şi 3.000 de elevi din diferite şcoli, voluntari în proiect. Rezultatele studiului vor ajunge la guvernul australian pentru a-l ajuta să conceapă politici mai bune şi mai eficiente de management al deşeurilor. Deşi aplicată numai Australiei, deocamdată, este posibil ca o astfel de monitorizare atentă să releve aceleaşi rezultate şi în ceea ce priveşte restul lumii, adică faptul că există foarte mult gunoi pe cap de locuitor al zonelor dezvoltate, gunoi care ajunge în oceane şi mări.
Sursa şi foto: EcoNews