Studiu: Copiii înspăimântaţi de noapte separă greu fantezia de realitate

0

Fantome, monştri, omul negru, bau-bau – toate aceste personaje sunt un coşmar pentru copiii mici de pretutindeni, care ajung să sufere de diverse forme de frică de noapte: frica de a fi singuri, fără părinţi, frica de întuneric sau visele urâte. Şi, deşi mulţi copii ajung să depăşească acest frici, pe măsură ce cresc, unii dezvoltă fobii legate de perioada nopţii. Aceştia au o mare problemă în a separa realitatea de fantezie, arată un studiu recent pe această temă.

 

 

Studiul a fost realizat pe 80 de copii (50 de băieţi şi 30 de fete) cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani, care sufereau de forme grave de frică legată de perioada de noapte; pentru comparaţie, au fost analizaţi şi 32 de copii (18 băieţi şi 14 fete) care nu sufereau de astfel de spaime. Cercetătorii au intervievat separat copiii şi pe părinţii acestora, pentru a putea stabili corect intensitatea fricii trăite de fiecare copil în parte. Copiii au primit o poveste în imagini, care să îi determine să vorbească despre fricile lor (şi să indice intensitatea lor), iar părinţii au fost rugaţi să descrie coşmarurile copiilor lor, intensitatea lor şi cât de dese erau. Totodată, copiilor le-au fost arătate imagini cu fiinţe reale sau mitice şi le-au fost prezentate situaţii, ulterior fiind întrebaţi care situaţie era imaginară şi care se putea întâmpla în viaţa reală.

Spre exemplu, pentru imaginea unei zâne, cercetătorii întrebau copiii dacă aceasta ar putea să vină la ei acasă sau dacă ar putea să o vadă într-un film la televizor. Copiii au fost puşi să determine realitatea unei situaţii precum spargerea casei de către hoţi sau apariţia unor monştri care sperie un copil în întuneric. Copiii care sufereau de frică de noapte au distins mult mai greu sau deloc între realitate şi ficţiune decât ceilalţi copii, în situaţiile date de cercetători. Studiul arată, astfel, că acei copii care suferă de acest gen de frici se dezvoltă mai încet, dar şi că această abilitate de a face distincţia între fantezie şi realitate se îmbunătăţeşte cu vârsta. Studiul a fost publicat în revista Child Psychiatry & Human Development şi poate avea urmări clinice importante în domeniul tratării fricii cauzate de noapte în cazul copiilor (care ajung să dezvolte insomnii de mici din cauza acestor spaime şi a viselor urâte).

 

Sursa: Live Science

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger