Studiu: Copiii cu părinți autoritari cresc în slujba dreptei

3

O teorie veche de câteva decenii – copiii crescuți de părinți autoritari au tendința să se dezvolte în adulți cu convingeri de dreapta – a fost confirmată de o cercetare recentă publicată în jurnalul științific Psychological Science. Aceasta a găsit o legătură directă între modul în care o mamă își educă și crește copiii și ideologia politică pe care aceștia din urmă ajung să o adopte mai târziu în viață.

Mai exact, specialiștii în psihologie de la Universitatea din Illinois, SUA, au observat că părinții autoritari au tendința să dea naștere unor conservatori și că cei care le acordă mai multă libertate de acțiune celor mici ajung să aibă urmași liberali, scrie Pacific Standard. Acest fenomen a fost transpus în teorie încă din anii ’50, însă aproape toate cercetările realizate de-atunci întru susținerea acestei teorii s-au bazat pe mărturii retrospective, mai exact pe amintirile părinților legate de modul în care și-au crescut copiii. Noul studiu, realizat pe 700 de copii americani și pe părinții lor, a început cu descrierea intențiilor mamelor privind creșterea copiilor în 1991 și s-a încheiat cu un chestionar aplicat copiilor 18 ani mai târziu.

Când copiii au împlinit o lună, mamele lor au completat un chestionar cu 30 de puncte în care au fost îndemnate să-și descrie abordarea la care se gândesc în creșterea și educarea copiilor. Cele care au susținut puternic afirmația “cel mai important lucru pe care trebuie să-l învețe un copil e supunerea absolută în fața autorității” au fost catalogate ca autoritariste; cele care au sprijinit cu tărie afirmații precum “copiilor ar trebui să li se permită să nu fie de acord cu părinții lor” au fost etichetate ca egalitariste în creșterea copiilor. Când copiii lor au împlinit 54 de luni, mamele le-au evaluat temperamentul completând 80 de răspunsuri la întrebări legate de comportament, prin care au fost analizate: timiditatea, neastâmpărul, capacitatea de a urma instrucțiuni și de a realiza sarcini și teama.

La vârsta de 18 ani, copiii au fost cei care au completat un chestionar cu 28 de puncte în care le-au fost evaluate convingerile politice pe scara liberalismului și a conservatorismului. Cercetătorii au observat că urmașii părinților cu atitudini autoritare în creșterea copiilor atunci când aceștia din urmă aveau o lună au tendința să dezvolte o ideologie conservatoare până la vârsta de 18 ani. Ceilalți, liberale. Aceștia din urmă au manifestat, de altfel, și mai multă neliniște și un grad mai mare de activitate la patru ani. Această neliniște se poate traduce indirect prin dorința cuiva de a schimba un sistem social după propriile dorințe.

Cu toate acestea, modul în care părinții își educă și cresc copiii nu e singurul factor în dezvoltarea ulterioară a convingerilor politice. Ar mai contribui și genele și cultura în crește copilul respectiv, probabil într-o măsură mai mare. În plus, cercetătorii americani nu au evaluat și convingerile politice ale părinților.


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger