Studiu: Consumul de şampanie îmbunătăţeşte memoria

0

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie arată că anumiţi compuşi fenolici ai şampaniei ajută la îmbunătăţirea memoriei spaţiale. Aceşti compuşi se găsesc în şampanie în cantitate mai concentrată decât în vinul alb şi influenţează proteinele asociate capacităţii creierului de a stoca amintiri – proteine care, cu vârsta, se deteriorează.

Astfel, studiul arată că un consum de unul până la trei pahare de şampanie pe săptămână poate contracara pierderea memoriei asociată cu îmbătrânirea; de asemenea, ar putea ajuta şi în lupta cu boli degenerative precum demenţa, mai susţine studiul publicat în revista Antioxidants and Redox Signalling. Memoria la care ajută şampania este cea care înregistrează amintiri despre mediul înconjurător, despre un anumit spaţiu şi le stochează pentru viitor (când persoana va ajunge să se deplaseze din nou în acel spaţiu).

„Aceste rezultate ilustrează, pentru prima dată, că un consum moderat de şampanie are potenţialul de a influenţa funcţionarea cognitivă, în acest caz, memoria. Astfel de rezultate au mai fost raportate şi în cazul vinului roşu, prin acţiunea flavonoidelor conţinute de acesta. Şampania nu are flavonoide şi, totuşi, este capabilă să influenţeze funcţionarea creierului prin acţiunea compuşilor fenolici, despre care se considera, până acum, că nu au activitate biologică”, explică profesorul Jeremy Spencer, co-autor al studiului. O cercetare anterioară derulată de aceeaşi universitate a arătat că două pahare de şampanie pe zi pot fi benefice pentru circulaţia sângelui şi pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

„Încurajăm un consum responsabil de alcool, mai ales că rezultatele studiului nostru sugerează că un consum redus, de unul – două pahare, este eficient”, mai spune Spencer. Iar dacă şampania nu este printre favoritele voastre, aceleaşi rezultate în ceea ce priveşte îmbunătăţirea memoriei pot fi obţinute şi prin consumul de cacao, afine sau coacăze. Chiar mai sănătos, am spune.

Mai multe detalii despre studiul britanicilor puteţi găsi pe Medical Xpress.

Sursa şi foto: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger