Cultura noastră e plină de teste care măsoară așa-numitul coeficient de inteligență (IQ), însă o cercetare recentă susține că inteligența înseamnă mult mai mult decât un singur număr. Specialiștii de la University of Western Ontario spun că IQ-ul este, de fapt, un mit.
Autorii studiului propun trei factori care, analizați împreună, pot genera un ”profil cognitiv” sau, cu alte cuvinte, o versiune mai complexă a gradului de inteligență. Cele trei criterii sunt capacitatea de a raționa, memoria de termen scurt și abilitățile verbale. Implicațiile a ceea ce numim inteligență nu pot fi cuantificate, spun cercetătorii, printr-un calcul de tipul coeficientului de inteligență. ”Când am analizat datele, concluzia principală a fost că toată ideea de IQ – dacă cineva ar avea un IQ mai mare decât altcineva – este un mit. Nu există o măsură unică a inteligenței generale,” a declarat Adrian Owen, coordonatorul studiului, citat de Toronto Star.
Pentru elaborarea studiului, publicat ieri în revista de specialitate Neuron, a fost realizat un experiment la care au participat 100.000 de persoane din zone diferite ale globului, aceștia fiind supuși la 12 teste cognitive. În timpul testelor, creierul subiecților a fost scanat, iar rezultatele i-au determinat pe cercetători să afirme că diferențele în materie de abilități cognitive se datorează unor circuite cerebrale distincte. Dacă doriți să faceți cele 12 teste din cadrul experimentului, o puteți face aici, autorii studiului estimând că testele vor atrage circa un milion de utilizatori.
Printre alte concluzii ale acestei cercetări, se mai numără faptul că, deși înaintarea în vârstă afectează negativ capacitatea de gândi și memoria te scurtă durată, vârsta nu influențează deloc abilitățile verbale. De asemenea, s-a mai observat că fumatul influențează negativ memoria de scurtă durată și abilitățile verbale, însă lasă intacte capacitatea de a gândi. În ceea ce-i privește pe participanții la studiu care aveau o experiență bogată în jocuri video, aceștia s-au descurcat evident mai bine atât la abilitățile cognitive, cât și la memoria de scurtă durată. O altă concluzie interesantă referă la produsele comercializate în vederea ”îmbunătățirii funcțiilor cerebrale.” Cercetătorii au constatat că acestea nu au niciun efect asupra inteligenței cuiva.
Sursa: Toronto Star
Foto: crossfitanonymous.blogspot.com
3 comentarii
Linkul pentru test nu poate fi accesat.
Linkul pentru test e http://cambridgebrainsciences.com/theIQchallenge (avea totb.ro/ adaugat in față, de aia nu mergea).
Pingback: VIDEO Sunt femeile fără copii mai deștepte? | TOTB.ro - Think Outside the Box