Studiu: chimicalele din casă, asociate riscului de cancer

0

Chimicalele des întâlnite prin casă, de la cele din ambalaje sau mâncare la cele din produsele de curăţenie, pot fi un factor care să contribuie îngrijorător la creşterea semnificativă a cazurilor de cancer şi la scăderea fertilităţii, arată un nou studiu dat publicităţii de către EEA – European Environment Agency.

 

 

Aceste substanţe chimice afectează sistemul hormonal (de asta se numesc EDC, chimicale care atacă sistemul endocrin) şi, potrivit studiului, ar putea fi responsabile şi pentru creşterea cazurilor de diabet sau a celor de probleme neurologice atât la oameni, cât şi la animale. Substanţele chimice periculoase se găsesc în mâncare, produse farmaceutice, pesticide, produse de curăţenie şi cosmetice. În ultimele decenii, cercetătorii au remarcat o creştere semnificativă a unor boli, între care cancerul de sân şi cel de prostată, diabetul şi infertilitatea masculină, în special. Comparând lucrurile, oamenii de ştiinţă au ajuns să creadă, în număr mare, că această creştere a bolilor este legată de nivelul, şi el în creştere, de expunere la diverse combinaţii de chimicale de larg uz casnic.

„Date ştiinţifice şi studii adunate în ultimele câteva decenii ne arată că EDC este o problemă reală pentru oameni şi pentru viaţa sălbatică. Ar fi prudent să luăm măsuri de precauţie în ceea ce priveşte utilizarea acestor chimicale până când efectele lor sunt pe deplin înţelese”, a precizat Jacqueline McGlade, director executiv EEA. Studiul recent, care ridică problema riscului de cancer adus de expunerea la diverse chimicale din casă, este rezultatul unei activităţi de culegere de date ştiinţifice din ultimii 15 ani. Raportul arată clar că există dovezi concrete ale efectelor dăunătoare ale EDC asupra speciilor (oameni şi viaţă sălbatică). Totuşi, efectele asupra oamenilor sunt mai greu de demonstrat, aşa că oamenii de ştiinţă se concentrează pe studiul asupra animalelor.

 

Sursa: ENN

Foto: Autism Spot


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger