Studiu: Cei mai bogaţi 1% din oameni deţin aproape jumătate din avuţia globală

1

Potrivit unui raport publicat de Credit Suisse, cei mai bogaţi 1% din oameni deţin 48% din bogăţia globală, iar tendinţa acestora este să acumuleze şi mai multe resurse. Raportul, lansat ieri, arată că “în ansamblu, jumătatea de jos a populaţiei globale deţine mai puţin de 1% din avutul total. La polul opus, decilul celor mai înstăriţi deţine 87% din bogăţia lumii, în vreme ce decilul din vârful piramidei deţine 48,2% din capitalul global.”

 

 

Studiul Credit Suisse indică atingerea unui nou record al capitalului global, care a atins recent suma de 263 de trilioane de dolari, aproape dublu faţă de anul 2000, când cifrele se ridicau la 117 trilioane.  “Aceste cifre prezintă alte dovezi că inegalitatea înregistrează o creştere extremă şi că redresarea economică de după criza financiară se petrece în favoarea celor bogaţi. În ţările sărace, inegalitatea accelerată înseamnă diferenţe între copii, în ceea ce priveşte accesul la educaţie, şi între persoanele bolnave, în ceea ce priveşte accesul la tratamentele care le pot salva vieţile,” arată Emma Seery, de la organizaţia Oxfam, care a publicat la începutul anului un alt studiu care arată că cei mai bogaţi 85 de oameni ai lumii deţin la fel de  mult capital ca cei mai săraci 3,5 miliarde de oameni.

Marea Britanie este singura ţară din grupul G7 unde s-a înregistrat o amplificare a inegalităţii, de-a lungul secolului 21. În ultimul an, creşterea de 20,1 trilioane de dolari în ceea ce priveşte bogăţia globală este cea mai mare din ultimii şapte ani. Acelaşi raport arată că, faţă de momentul 2008, când a izbucnit criza economică, suma la care se ridică bogăţia globală este cu 20% mai mare. În afară de SUA şi Japonia, China înregistrează cel mai mare număr de reprezentanţi în top 10% al celor mai bogaţi oameni din lume, depăşind ţări ca Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, situându-se astfel pe locul trei.

Raportul poate fi consultat integral aici.

Sursa: The Guardian

 

Puteţi citi şi:

Averea celor mai bogaţi 85 de oameni echivalează cu cea a 3,5 miliarde de cetăţeni

Începutul sărăciei moderne şi sfârşitul ei

Venitul necondiţionat: Subvenţie pe lene sau combaterea sărăciei?


Un comentariu

  1. poate,sau,inbogatit,cumva,din,vanzare,de,porci,mancatori,de,cerealele,celor,mai,saraci,si,din,falsitatea,porcului,pusculita,ca,este,chiar,contrariul?!,sau,poate,din,vanzari,de,hrana(buline/conserve,etc)pentru,pisici,caini,hamsteri,pesti,etc,sau,dinprivirea,animalelor,marine,salbatice,la,circ,nu,in,rezervatii,sau,doar,pe,discovari,sau,gradini,zoologice,poate,sau,imbogatit,din,tvaul,pt,serviciile,de,telefonie,fixa,de,parca,ar,fi,consumde,valoare,sau,adaugare,nu,doar,schim,intre2,perasoane,sau,din,tvaul,de,transport,la,orice,deplasare,marfa,oameni,curierat,etc

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger