Studiu: Căsnicia împinge femeile către consumul de alcool

0

Un studiu prezentat la întâlnirea anuală a American Sociological Association în Denver (Colorado, SUA) arată că mariajul împinge femeile înspre a bea (sau a bea mai mult), dar nu din cauză că ar fi nefericite în căsnicie, ci din cauza influenţei exercitate de soţi asupra lor – soţi care beau, conform altor studii, mai mult şi mai des decât doamnele.

 

Pe de altă parte, spune acelaşi studiu, pentru bărbaţi, căsnicia are alt efect, din această perspectivă: ei ajung să îşi petreacă mai puţin timp cu prietenii de pahar şi mai mult timp la băut cu consoarta. Rezultatul este că bărbaţii căsătoriţi consumă mai puţină bere (sau alt tip de băutură) decât burlacii. Iar în cazul bărbaţilor divorţaţi, mai arată studiul, există un risc ridicat de abuz de alcool, din cauza situaţiei în care se află. La realizarea studiului au contribuit sociologi şi cercetători de la mai multe universităţi americane (Universitatea Cincinnati, Universitatea de Stat Pennsylvania, Universitatea Rutgers şi Universitatea Texas). Ei au analizat situaţia a 5.305 bărbaţi şi femei din regiunea Wisconsin, care au răspuns unor chestionare despre alcool în 1993 şi, respectiv, în 2004, iar unii au participat şi la interviuri complexe în ultimii zece ani, pe aceeaşi temă. Toţi cei care au răspuns studiului au oferit date despre cât de mult au băut într-o lună şi dacă au vreun istoric de probleme cu alcoolul. Studiul a cuprins persoane căsătorite, niciodată căsătorite, divorţate şi văduve (atât bărbaţi, cât şi femei).

Studii anterioare acestuia au arătat că persoanele căsătorite consumă mai puţin alcool decât cele necăsătorite, în special în cazul bărbaţilor. Noul studiu a confirmat această diferenţă în consumul de alcool la bărbaţi căsătoriţi, respectiv, burlaci, dar a relevat şi faptul că femeile căsătorite beau, în medie, mai mult decât cele necăsătorite, divorţate sau văduve, din cauza influenţei exercitate de soţ asupra lor. În cazul bărbaţilor căsătoriţi participanţi la studiu, aceştia au indicat trei motive pentru care au ajuns să bea mai puţin decât burlacii: petrec mai puţin timp cu prietenii lor cu care ieşeau de obicei la băut, beau cu soţiile, dar ele beau mai puţin decât ei, aşa că nu au cu cine să se „îndemne” la băut şi soţiile sunt atente când vine vorba de limita superioară a cantităţii de alcool, reducând-o în spiritul sănătăţii, comportamentului în societate etc.

În cazul femeilor căsătorite, cele mai multe au spus că au început să bea ori să bea mai mult după ce s-au căsătorit pentru că soţii lor beau şi, în unele cazuri, pentru că a bea împreună devenise o activitate de cuplu. „Studiul nostru sugerează că a fi căsătorită cu un bărbat care are înclinaţie spre alcool creează, pentru o femeie, cadrul social (unul de factură nouă) care ar putea încuraja abuzul de alcool printre femei”, a explicat autorul principal al studiului, Corinne Reczek (Universitatea Cincinnati). Citiţi mai multe detalii (relaţia alcool – divorţ, spre exemplu) din acest studiu (care urmează să fie publicat într-o revistă de specialitate) pe: Live Science.

 

Sursa: Live Science

Foto: Rutgers.Edu

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger