Studiu: Când partenerul se implică în treburile casnice, divorțul bate la ușă

0

Deși sună a concluzie finanțată de vreo organizație a bărbaților familiști care nu mai suportă să spele vasele sau să dea cu aspiratorul, asta susține un studiu finanțat de guvernul norvegian. Pe scurt, dacă soții își împart frățește muncile domestice, riscul ca cei doi să divorțeze crește semnificativ.

Cercetarea arată că, pe măsură ce soțul face mai multe treburi casnice, posibilitatea ca cei doi să divorțeze crește: deși cuplurile sunt, în general, foarte dispuse să-și împartă atribuțiile legate de îngrijirea copiilor, s-ar părea că femeile simt nevoia să-și păstreze dominația într-ale muncilor domestice. În 11% dintre cazurile analizate, femeile se ocupau exclusiv de gospodărie – nu se precizează însă și dacă, în aceste condiții, căsniciile erau de neclintit.

”S-ar putea crede că despărțirile sunt mai frecvente în cazul familiilor cu mai puțină egalitate între parteneri, însă statisticile arată fix opusul,” spune Thomas Hansen, coautor al studiului, precizând că acest lucru se datorează suprapunerii de roluri. Potrivit sociologului Frank Furedi, citat de Daily Mail, acest fenomen ar fi mai degrabă specific așa-numitelor ”cupluri profesionale”, care sunt mult mai formale, având la bază o atitudine contractuală față de căsnicie și în rândul cărora rata de divorț este oricum mai mare.

Din fericire, există alte studii care contrazic aceste rezultate, susținând că pentru multe cupluri egalitatea contribuțiilor domestice este importantă. Acest lucru nu înseamnă însă că toate treburile casnice trebuie împărțite egal – cum ar fi călcatul hainelor, de care se ocupă mai mult femeile -, ci mai degrabă o repartizare a lor în funcție de plăcere și abilități.

Sursa: The Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger