Studiu: Caii pot recunoaște emoțiile umane

2

După ce, la începutul acestui an, o cercetare a scos la iveală că cei mai buni prieteni ai omului, câinii, pot recunoaște emoțiile umane, acum a venit timpul ca un alt studiu să confirme același lucru despre cai. Autorii studiului spun că domesticirea ar fi putut juca un rol important în adaptarea cailor la comportamentul uman.

Cercetătorii de la University of Sussex au realizat un experiment, în cadrul căruia au folosit fotografii cu chipuri umane, pentru a testa reacțiile cailor la vederea lor. În timpul experimentului, în cadrul căruia 28 de cai au privit aceste imagini, s-a observat cum caii ”reacționau negativ” la imaginile care ilustrau expresii ale furiei. Mai precis, caii priveau expresiile furioase cu ochiul stâng.

Potrivit BBC, creierul mamiferelor este alcătuit astfel încât stimulii receptați prin ochiul stâng sunt procesați în emisfera dreaptă a creierului. ”Emisfera dreaptă e specializată în procesarea stimulilor negativi,” explică cercetătoarea Amy Smith. ”Este vorba despre repartizarea energiei, ceea ce presupune utilizarea parțială a creierului.”

De asemenea, la vederea expresiilor furioase, caii – cărora le fuseseră atașate aparate de monitorizare a bătăilor inimii – înregistrau un număr semnificativ mai mare de bătăi ale inimii.

Autorii studiului sunt de părere că, în vreme ce caii ar putea fi înzestrați din naștere cu abilitatea de a recunoaște emoții în alți membri ai speciei, capacitatea de a recunoaște emoții umane poate fi pusă pe seama domesticirii.

Sursa: BBC


2 comentarii

  1. Si cand te gandesti ca sunt multi oameni rai si nenorociti care chinuie,maltrateaza si ucid bietii cai din pura rautate dementa sau pt a-i manca…….Cea mai nenorocita fiinta de pe pamant OMUL este!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger