Boko Haram, organizația teroristă cu mai multe victime decât ISIS

0

Potrivit celei de-a treia ediții Global Terrorism Index, realizată de Institute for Economic and Peace, gruparea teroristă Boko Haram, care acționează, în principal, în Nigeria, atacând totodată Ciadul și Camerunul, a depășit ISIS în ceea ce privește bilanțul morților provocate.

Boko Haram, cunoscută în presă ca ”ISIS al Africii de Vest”, este responsabilă de 6.644 de morți, cauzate în 2014. În aceeași perioadă, Statul Islamic (ISIS) a ucis circa 6.073 de persoane.

Din vara anului trecut, de când ISIS a anunțat înființarea califatului din Siria și Irak, mişcarea teroristă și-a construit, la nivel global, o imagine sângeroasă, la care au contribuit semnificativ propriile materiale ”informative”: clipurile de propagandă, înregistrările unor execuții brutale, scene de tortură și manifeste. Cel mai recent, gruparea a revendicat atentatele de la Paris, în urma cărora au murit 129 de oameni, și doborârea avionului rus care traversa Egiptul, care a dus la pierderea a 229 de vieți omenești.

Gruparea Boko Haram, care anul acesta și-a anunțat afilierea la ISIS, este responsabilă de atrocitățile din nordul Africii: anul trecut, rata mortalității asociată atentatelor teroriste a crescut, în Nigeria, cu 300%. Aceasta este cea mai mare creștere înregistrată vreodată în vreo țară în ceea ce privește numărul de morți provocate de terorism. Dacă, în 2013, Nigeria se clasa pe locul al cincilea în ceea ce privește mortalitatea, anul trecut s-a clasat pe locul 2.

Boko Haram a acționat în 2014 trecut și în afara Nigeriei: în urma celor 46 de atacuri derulate în Ciad și Camerun, și-au pierdut viața 520 de persoane. Majoritatea atacurilor derulate de această organizație folosesc mitraliere și alte arme de foc, deși în ultima vreme a crescut utilizarea explozibililor.

Sursa: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger