Studiu: Băuturile răcoritoare dietetice dăunează sănătăţii

0

Un studiu foarte amplu, întins pe durata a zece ani şi care a implicat 60.000 de persoane (de sex feminin), realizat de Universitatea din Iowa şi publicat anul trecut, a concluzionat că aşa-intitulatele “băuturi răcoritoare dietetice” (“light” sau “diet soda”), îndulcite cu ajutorul unui îndulcitor artificial, aspartam, provoacă sau contribuie la apariţia multor probleme de sănătate.

 

 

Studii precedente au arătat că aspartamul contribuie, alături de alţi factori, la apariţia unei lungi liste de boli, precum diabetul, probleme neurologice, luarea în greutate şi altele. Studiul de anul trecut, realizat pe 60.000 de femei, a stabilit că femeile care consumă două sau mai multe băuturi răcoritoare dietetice pe zi au o rată mult mai mare a bolilor cardiovasculare şi prezintă un risc mai ridicat de deces din cauza acestor boli. “În comparaţie cu femeile care nu consumă niciodată sau consumă rar astfel de băuturi, cele care consumă două sau mai multe pe zi prezintă un risc cu 30% mai mare de probleme cardiovasculare de tip infarct sau atac cerebral şi un risc cu 50% mai ridicat de deces din astfel de cauze”, scriu cercetătorii.

Studiul este unul dintre cele mai ample pe această temă şi rezultatele sale susţin rezultate anterioare ale altor studii, de mai mici dimensiuni, “în special ale celor axate pe legătura dintre băuturile dietetice şi sindromul metabolic”, spune dr. Ankur Vyas, coordonatorul studiului. Cercetarea a luat în considerare şi alţi factori de risc cardiovascular (greutate corporală, fumat, terapii hormonale, activitate fizică, consum ridicat de sare, diabet, hipertensiune, colesterol ridicat etc.), dar, chiar şi aşa, asocierea între aspartam şi problemele de sănătate a rămas în picioare, conform datelor obţinute.

Cercetarea a fost făcută pe femei din SUA, unde consumul de băuturi răcoritoare este foarte ridicat, iar piaţa băuturilor răcoritoare dietetice este una înfloritoare; vestea bună, însă, este că, recent, revista Time a anunţat o scădere masivă, în ultimii ani, a consumului de băuturi răcoritoare dietetice. Un motiv pentru această tendinţă ar putea fi faptul că americanii au devenit mai conştienţi de faptul că au o problemă cu obezitatea şi că băuturile cu îndulcitori artificiali provoacă sau contribuie la apariţia unor probleme de sănătate. “Consumatorii, se pare, au devenit conştienţi de importanţa dietei şi a stilului de viaţă, mai ales în faţa avalanşei de boli moderne, astfel că, drept consecinţă, fac alegeri mai înţelepte”, concluzionează True Activist.

 

 

Sursa, foto, video: True Activist, YouTube

 

Puteţi citi şi:

Ce au în comun dependenţii de cola şi cei de metamfetamină

Sucurile artificiale cresc riscul de depresie

5 motive pentru care trebuie să renunţăm la băuturile răcoritoare


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger