Studiu: Bariera de corali din Australia se confruntă cu cel mai rapid declin din istorie

0

Cea mai mare barieră de recife de corali din lume se află în plin declin rapid, mai rapid decât oricare altul din istoria existenţei sale, susţine un studiu realizat de oameni de ştiinţă australieni, de la Australian Institute of Marine Science (AIMS). Pericolul vine din schimbările climatice, dar şi de la activitatea portuară industrială intensificată.

 

 

În următorii zece ani, Marea Barieră de Corali a Australiei ar putea suferi pierderi şi mai mari decât cele din ultimii 25 de ani, arată studiul. Cercetătorii de la AIMS spun că aceasta şi-a pierdut jumătate din corali în mai puţin de o generaţie. La nivel global, recifele sunt asaltate de ameninţări precum creşterea temperaturii apelor, creşterea acidităţii oceanelor, furtuni tot mai puternice, dar în cazul barierei din Australia pericolul este mai puternic, arată studiul citat. „Dacă ne referim la scara geografică şi la extinderea declinului, vorbim de ceva fără precedent oriunde în lume”, a declarat John Gunn, directorul AIMS, pentru agenţia de presă Reuters. Studiul cercetătorilor a acoperit o suprafaţă constând în 200 de recife individuale din apele australiene şi pe o perioadă din 1985 până în 2012. Cam jumătate din pierderile de până acum au fost cauzate de vreme (cicloane puternice), peste 40%, de peşti, iar 10%, de modificările de temperatură ale apelor (cauzate de poluare, modificări climatice, activitatea umană etc.).

Cercetătorii spun că decăderea recifelor s-a accentuat din anul 2006 încoace; dacă ritmul se menţine cel puţin la fel, coralii s-ar putea înjumătăţi (din nou) până în anul 2022 în regiunea studiată. Între 1985 şi 2012, procentul de refacere a coralilor a scăzut de la 28 la 13,8. „Refacerea coralilor este în continuu declin; fără o intervenţie serioasă, probabil va scădea la 5 – 10% în următorii zece ani”, arată studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Oamenii de ştiinţă cer reguli mai dure în privinţa reducerii emisiilor de gaze de seră, spunând că aceasta ar fi cea mai importantă măsură de luat în sprijinul refacerii coralilor. Şi activitatea portuară intensă este un pericol la adresa recifelor, potrivit organizaţiei Greenpeace. Cum Australia este unul dintre principalii exportatori de cărbune ai lumii, iar statul Queensland este cel mai mare producător de cărbune al ţării, iar Queensland este un port extrem de traficat, din acest motiv, recifele sunt ameninţate de acest flux industrial. O altă ameninţare este adusă de către dezvoltarea rapidă a industriei gazului, tot în regiunea de coastă. Vapoarele care transportă materia primă îşi croiesc drumul prin zona barierei de corali, contribuind la deteriorarea acesteia. Un management mai bun al situaţiei şi măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii apelor ar fi indicate, ca prim pas în stoparea declinului recifelor, spun oamenii de ştiinţă de la AIMS.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger