Dacă psihologii evoluționiști ne-au tot ”recitat” până acum poezia potrivit căreia bărbații sunt interesați de femei tinere și frumoase, iar femeile de statut social și avere, studiile recente arată că situația începe să se configureze diferit. Pe măsură ce femeile și bărbații ajung pe picior de egalitate din punct de vedere financiar, iar pozițiile lor de putere devin comparabile, aceste criterii de selecție a partenerilor încep la rândul lor să se schimbe.
Teoriile evoluționiste ne-au inseminat până acum ideea că, din moment ce conceperea unui copil este pentru femei o sarcină mult mai costisitoare și mai complicată – ovulele, spre deosebire de spermatozoizi, sunt resurse rare, iar cele nouă luni de gestație amprentează puternic condiția femeii, în vreme ce contribuția paternă este minimală – femeile ar fi mult mai selective cu partenerii. Pentru ele, bărbatul perfect a trebui să însemne cel mai mare grad de stabilitate, pentru ca urmașii să beneficieze de un mediu propice. În același timp, bărbații s-ar presupune că sunt interesați în principal de semnele care indică un grad ridicat de fertilitate, cum ar fi tinerețea sau simetria trăsăturilor faciale, care denotă o stare de sănătate bună, precum și frumusețe.
Însă, de curând, din ce în ce mai multe cercetări investighează schimbarea acestor preferințe, în funcție de evoluția socială și economică a celor două genuri. Un studiu realizat șa universitatea britanică din orașul York și publicat în Psychological Science arată rezultatele unui amplu sondaj realizat în două etape. Unul dintre ele a fost derulat în anii 80, în rândul a 8.953 de persoane din 37 de culturi diferite, iar cel de-al doilea a fost încheiat recent, la el participând 3.177 de oameni din 10 țări diferite. Ipoteza de la care au pornit în analiza lor comparativă poate fi sintetizată astfel: ”Pe măsură ce poziționarea femeilor și a bărbaților în roluri sociale se schimbă, diferențele de gen din criteriile de alegere a partenerilor ar trebui la rândul lor să se schimbe, atâta vreme cât oamenii caută parteneri care să se potrivească anticipării vieților lor viitoare, în circumstanțe sociale ideale.”
Pentru evaluarea acestei ipoteze, cercetătorii au folosit o metodă de măsurare a egalității de gen introdusă în 2006 de Forumul Economic Mondial, cu ajutorul căreia au analizat diferențele de gen din diferite societăți și criteriile invocate acolo pentru alegerea partenerilor. Cu cât femeile și bărbații tind mai mult spre egalitate într-un context da, cu atât ajung să caute cam aceleași trăsături în potențialii parteneri, arată concluziile studiului. În Finlanda, de pildă, țara cu cea mai bună paritate de gen dintre cele 10 incluse în sondajul recent, bărbații și femeile aveau criterii de selecție foarte asemănătoare, în vreme ce în Turcia, țara cu cea mai mare disparitate, difereau sensibil și cerințele.
Cu alte cuvinte, cu cât bărbații și femeile tind spre egalitate, cu atât primii sunt mai puțin interesați de tinerețe și frumusețe, iar femeile pun accent mai puțin asupra averii și puterii. O altă observație a cercetării vizează cele mai frecvent invocate calități pe care atât femeile, cât și bărbații, le caută la potențialii parteneri: inteligență, bunătate și simțul umorului, acestea prevalând toate celelalte atribute considerate esențiale de psihologii evoluționiști.
Sursa: Time
Foto: Marilyn Monroe și Arthur Miller, Getty Images