Studiu: Acupunctura nu e așa sigură precum se vinde

0

Cercetătorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Pacienților din Marea Britanie au realizat primul studiu privind efectele negative ale acupuncturii în clinicile finanțate de stat. Verdictul lor: acupunctura e în mare o practică sigură, dar nu într-atât de sigură precum spun reclamele. În cazuri extreme, ea poate pune viața în pericol.

Acupunctura e finanțată de guvern în mare parte din Europa, ne informează publicația științifică, existând clinici speciale cu medici și terapeuți calificați în această practică. Cercetătorii mai sus amintiți au depistat însă 325 de cazuri cu efecte adverse. Din moment ce nu cunosc numărul total al tratamentelor de acupunctură, nu au putut stabili frecvența acestor efecte negative, însă alte studii din Germania și Marea Britanie au aflat că acestea ar însoți 10% din tratamente. Unele dintre cele peste 300 de cazuri s-ar fi datorat neglijenței practicanților. De exemplu, în 100 din ele, pacienții au rămas cu ace prin ei mai mult decât trebuia și, uneori, chiar și după ce ei sau personalul medical ajungeau acasă, fiind nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acelor respective.

309 din cazuri au fost catalogate ca fiind minore – 162 dintre acestea s-au lăsat cu amețeală sau cu leșin la inserți acelor -, în timp ce cinci oameni au suferit de pneumotorax (acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic), după ce acele le-au perforat membranele pleurale din jurul plămânilor. Edzard Ernst, cercetător de la Universitatea din Exter care studiază medicina alternativă, spune pentru Newscientist că studii din alte țări și din afara sistemului național de sănătate britanic au dezvăluit 86 de morți de pe urma acupuncturii în perioada 1965-2009, mare parte din ele fiind cauzate de pneumotorax. El mai spune că vulnerabile sunt și persoanele care prezintă în mod natural o gaură în osul pieptului, în apropierea unui loc preferat de acupunctură – acul poate străpunge membranele din jurul inimii. Aflați mai multe detalii pe Newscientist.

Foto: Flickr/acidpix

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger