Studiu: Acapararea corporatistă a terenurilor agricole, un risc pentru siguranța alimentară

0

Micii agricultori produc 70% din mâncarea planetei, însă o nouă analiză a datelor guvernamentale, realizată de organizația internațională Grain, arată că pământul pe care aceștia îl controlează se micșorează în fiecare an. Mega-fermele, scrie The Guardian, i-au împins pe mai puțin de 25% din terenul agricol al lumii, aceste unități industriale fiind, potrivit analizei, mai puțin productive în ceea ce privește cantitatea de mâncare pe care o produc în raport cu suprafețele pe care se întind. La nivelul Uniuni Europene, au dispărut peste 6 milioane de ferme între 2003 și 2010

 

 

“Micile ferme dețin mai puțin de un sfert din pământul agricol al lumii, sau mai puțin de 20% dacă excludem China și India. Aceste ferme se micșorează în permanență, iar dacă trendul persistă, s-ar putea să nu mai fie capabile să mai hrănească lumea”, subliniază raportul, care le cere corporațiilor să înceteze acapararea de pământuri. “Nevoile uriașe ale industriilor alimentară și energetică deturnează pământul arabil și resursele de apă dinspre producția locală directă spre producția de materii prime pentru procesarea industrială”, scriu autorii, iar suprafața ocupată de doar patru culturi – soia, ulei de palmier, rapiță și trestie de zahăr – s-a mărit de patru ori în ultimii 50 de ani. Aceste plantații au acaparat peste 140 de milioane de hectare de pământuri și păduri din anii ’60 încoace, aproximativ întreaga suprafața arabilă a Uniunii Europene.

Marile ferme se extind constant aproape peste tot în lume, în timp ce tot mai multe ferme mici și medii au ieșit de pe piață în ultimii 20 de ani. Belgia, Finlanda, Franța, Germania și Norvegia au pierdut fiecare în jur de 70% din ferme din anii ’70 încoace. În cazul Bulgariei, Estoniei, Republicii Cehe și Slovaciei, procentul a depășit 40% numai în perioada 2003-2010, în timp ce Polonia a pierdut 1 milion de fermieri între 2005 și 2010. La nivelul întregii Uniuni Europene, au dispărut peste 6 milioane de ferme între 2003 și 2010, ajungându-se la efectivele din anul 2000, înainte de aderarea a 12 state cu 8,7 milioane de fermieri. Celelalte continente se confruntă cu aceleași probleme. Argentina a pierdut peste o treime din ferme în perioada 1988-2008, Chile 15% între 1997 și 2007, cele mai mari ferme ale sale dublându-și dimensiunea, de la 7.000 la 14.000 de hectare, iar SUA 30% în ultimii 50 de ani, numărul fermelor mari crescând de cinci ori.

În plus, majoritatea fermelor s-au micșorat tot mai mult și din cauza unor factori precum presiunea populației și lipsa de acces la pământ. În India, dimensiunea medie a unei ferme a scăzut de circa două ori în perioada 1971-2006. În China, suprafața medie cultivată la nivelul unei gospodării a s-a micșorat cu 25% între 1985 și 200. Africa se confruntă și ea cu un trend descendent. Citiți restul rezultatelor și sugestiilor pe The Guardian.

 

Citiți și:

For Sale: Spectacolul acaparării de terenuri din România, pe scena Odeon

Ţăranul şi corporaţia: Cum se transformă satul românesc, ameninţat de landgrabbing

Bulgaria vrea să prevină landgrabbing-ul, în ciuda avertismentelor UE

Landgrabbing-ul în Europa. Marile companii blochează accesul la agricultură pentru fermierii mici

Țăranii români i-au confruntat la Berlin pe reprezentanții landgrabbing-ului

Pământul acaparat de investitori străini putea hrăni 1 miliard de oameni

Țărani alternativi care pot hrăni lumea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger