Studiu: 100.000 de elefanţi, ucişi în trei ani din cauza cererii crescute de fildeş

0

Braconajul a făcut un număr extrem de mare de victime în rândul elefanţilor în Africa, arată un studiu publicat la începutul acestei săptămâni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Cifra estimată este de 100.000 de elefanţi, ucişi între anii 2010 şi 2012, din cauza cererii tot mai crescute de fildeş pe piaţa internaţională, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Cu un deceniu în urmă, rata uciderii elefanţilor în urma braconajului era de 25%; acum, vorbim de o rată de 65%, iar dacă va continua să crească în acest ritm, elefanţii vor dispărea în curând de pe planetă, concluzionează studiul semnat, printre alţii, de experţi din cadrul Save the Elephants, Kenya Wildlife ServiceMIKE (un grup internaţional care monitorizează uciderea ilegală a elefanţilor) şi două universităţi internaţionale. Totodată, mai arată studiul, rata uciderilor nu este la fel pe teritoriul Africii: este foarte ridicată în centrul Africii şi destul de ridicată în estul continentului (în special în Tanzania şi Kenya). În rezervaţia Selous Game Reserve din Tanzania, numărul elefanţilor a scăzut de la 40.000 la 13.000 în ultimii trei ani. Populaţia de elefanţi se menţine constantă în Botswana, din fericire, iar în sudul Africii se înregistrează rate alarmante în cazul braconajului rinocerilor, dar nu şi în cazul elefanţilor – cel puţin deocamdată.

Braconajul elefanţilor “înfloreşte” pentru că există cerere foarte mare pe piaţă pentru fildeş, în special dinspre Asia – şi mai cu seamă din China. Aici, creşterea clasei de mijloc a societăţii a făcut să crească solicitarea pentru produse din fildeş, ceea ce a ridicat preţurile pe piaţa neagră şi a transformat săracii Africii în braconieri de ocazie, dispuşi să ucidă elefanţi pentru nişte bănuţi. Conştienţi de această problemă, oficialii chinezi încearcă să “spele imaginea”, oferind, luna aceasta chiar, echipament anti-braconaj pentru patru rezervaţii din Kenya. Ambasadorul Chinei în această ţară a declarat că se fac campanii de educare a populaţiei chineze şi eforturi pentru ca aceasta să înţeleagă pericolele traficului cu fildeş.

În ciuda cifrei uriaşe de elefanţi morţi şi a faptului că braconajul nu dă semne de scădere, specialiştii care au realizat studiul citat consideră că elefanţii pot supravieţui, ca specie, dacă ţările unde aceştia trăiesc vor investi în siguranţa lor şi vor ajuta, astfel, populaţiile prezente să nu cadă într-un şi mai mare declin. “În anii 1970 şi 1980, elefanţii au supravieţuit braconajului intens, alimentat, atunci, de Japonia. Trebuie să rămânem optimişti. Am reuşit atunci să stopăm uciderile, iar savanele s-au bucurat de o linişte de 20 de ani. Cred că putem face asta din nou”, spune unul din autorii studiului.

Mai multe detalii: Huffington Post

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Un elefant a plâns după ce a fost eliberat din lanţurile în care a fost ţinut 50 de ani

Statul american New York a interzis comerţul cu fildeş şi cornuri de rinocer

30 de tone de fildeş capturate de la braconieri, distruse la Hong Kong

Belgia şi-a distrus rezervele de fildeş, în sprijinul luptei contra traficului cu viaţă sălbatică

Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică

Loteriile din Olanda şi Suedia au donat peste 21 de milioane de dolari luptei împotriva braconajului rinocerilor

Franţa îşi arde stocurile de fildeş

Antidot pentru rinoceri

Otravă pentru salvarea rinocerilor de la braconaj

Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer

Studiu: Legalizarea comerţului cu corn de rinocer ar putea salva specia

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger