Studiile științifice din Europa vor fi accesibile gratuit publicului larg din 2020

0

O inițiativă lansată săptămâna trecută prevede ca toate studiile din Europa să fie accesibile gratuit publicului larg până în 2020. Măsură ar fi valabilă doar pentru cercetările finanțate din fonduri publice sau din parteneriate publice-private, dar care reprezintă o mare parte din studiile realizate anual în Europa.

Inițiatorii își doresc ca întreaga cunoaștere să fie distribuită gratuit, accesul la cercetare să fie liber și datele științifice să fie refolosite. Măsura va transforma modelul actual pe bază de subscripții plătite la reviste științifice și lansarea de studii cu embargo care favorizează anumite canale media.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri a Consiliului Competitivității care include miniștri ai științei, inovației, comerțului și industriei. Statele membre UE s-au pus de acord cu privire la accesul liber la lucrările științifice.

Dacă obiectibul pentru 2020 va fi îndeplinit, milioane de oameni vor avea acces la cunoștințe și informații produse de experți în fizică, astronomie, matematică, inginerie, biologie etc. Scopul este, însă, greu de atins. “Mijloacele sunt încă vagi, dar determinarea de a face toate articolele științifice accesibile gratuit este binevenit”, spune Stevan Harnad, de la Universitatea din Quebec, Canada, un avocat al accesului liber.

Sursa: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger