Studii ştiinţifice retrase după publicare în 2012

0

Există situaţii în care studiile ştiinţifice, deşi prezentate cu aplomb, sunt retrase după publicare, din cauza unor proceduri eronate sau chiar a unor greşeli nevinovate apărute în procesul de cercetare, dar şi pentru că autorii recunosc, ulterior, falsificarea datelor. Blogul Retraction Watch urmăreşte astfel de retractări şi susţine că, în anul 2012, au fost sute la număr. “Regele” retractărilor este anesteziologul japonez Yoshitaka Fujii, care a falsificat informaţii în 172 din cele 212 de cercetări publicate în perioada 1993 – 2011. Mai jos vă prezentăm un top cinci al retractărilor anului, conform blogului citat.

 

 

1. Omul de ştiinţă coreean Hyung-In Moon şi-a revizuit singur articolele ştiinţifice (metoda peer review) sub diferite pseudonime şi identităţi virtuale false. Recenziile au fost, desigur, extrem de bune la adresa lucrărilor supuse criticii publice. Ulterior, Moon a recunoscut ce a făcut, ba mai mult, a recunoscut şi că a falsificat date în câteva dintre lucrările sale. 35 dintre studiile lui au fost deja retrase în acest an.

2. O „problemă problematică”: un studiu care nu avea deloc conţinut ştiinţific, ci numai non-sensuri, fraze goale, dar pompoase, a fost publicat în 2010 de o revistă specializată în calculatoare şi matematică aplicată. Studiul a fost retras anul acesta, editorii publicaţiei invocând o „eroare administrativă”. Citate din studiu: „În acest studiu, o aplicaţie pe computer a fost folosită pentru a rezolva o problemă matematică”; „Aceasta este o problemă problematică”; „Amplificarea calculatoarelor este un fenomen universal”.

3. Psihologul olandez Diederik Stapel a scris multe studii, descoperind că: eşecurile, uneori, ne fac să ne simţim mai bine decât ar face-o succesul; reclamele din industria frumuseţii fac femeile să se simtă urâte; puterea creşte infidelitatea la bărbaţi, dar şi la femei; consumatorii de carne sunt mai egoişti şi mai puţini sociabili decât vegetarienii; a te compara cu ceilalţi te poate ajuta să devii mai bun la studiu sau la a ţine o dietă, dar, în final, nu te va face mai fericit. Munca lui Stapel a apărut în diverse reviste de specialitate, psihologul fiind, totodată, iubit şi de media, în special în SUA. În noiembrie 2012, însă, universitatea la care Stapel lucrează a făcut public un raport care arată că 55 dintre studiile acestuia erau false. Până acum, 31 dintre ele au fost retrase

4. Legătura dintre celulare şi…: în 2008, o lucrare publicată de International Journal of Andrology susţinea că telefoanele mobile aflate în standby provoacă scăderea nivelului de spermă la iepuri şi au diverse alte efecte adverse asupra testiculelor acestora. În luna martie a acestui an, studiul a fost retras pe motiv că nu existau suficiente dovezi pentru a argumenta acurateţea informaţiilor din articol.

5. Mitul celulelor stem: Hisashi Moriguchi, cercetător la Universitatea din Tokyo, a susţinut, în octombrie, că poate vindeca o persoană aflată în stare gravă din cauza unei boli de inimă cu ajutorul celulelor stem. Anunţul său a făcut înconjurul lumii. Însă instituţiile medicale unde cercetătorul pretindea că şi-ar fi derulat testele de laborator au anunţat imediat că acele teste nu au avut loc sub acoperişul lor. Iar universitatea l-a concediat pe cercetător pentru lipsă de onestitate ştiinţifică. Două studii similare au fost retrase, în luna noiembrie, de colegi ai lui Moriguchi, care au spus că nu pot garanta acurateţea rezultatelor şi a concluziilor prezentate.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger