Studierea fraților gemeni arată că genele influențează credința

0

Autorul cărții “Identically Different” a studiat mai multe aspecte ale vieții în cazul fraților gemeni, iar rezultatele referitoare la credință sunt cel mai greu de acceptat de către oameni. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la Londra, inițiatorul Recensământului Gemenilor din Marea Britanie, spune că genele influențează religia.

twins

Oamenii acceptă că bolile, înălțimea sau greutatea sunt moștenite genetic, dar când vine vorba de credințele personale suntem mai sceptici, spune autorul. Știința arată însă că, într-o oarecare măsură, spiritualitatea noastră este determinată nu doar de mediul din familie și de educație, dar și de gene. Studiile din SUA, Olanda și Australia, precum și cele realizate de echipa lui Tim Spector în Marea Britanie indică o componentă genetică de până 40-50% în credința în Dumnezeu.

Rezultatele sunt cu atât mai uimitoare, cu cât baza genetică a credinței a fost identificată atât în țări cu un număr mai mare de credincioși, cât și în cele cu un număr mare de atei. Spre exemplu, mersul la biserică este de trei ori mai mare în SUA decât în Marea Britanie, dar rezultatele sunt la fel de concludente în ambele țări.

Cercetătorii au analizat și gemeni adoptați, care au fost crescuți separat, pentru a verifica ipoteza și a elimina posibilitatea ca asemănările să fie determinate de educația comună. Concluzia a fost aceeași – credința este determinată de gene.

Tim Spector descrie cazul surorilor Elizabeth și Caroline, gemene identice, cu o mamă agnostică și un tată ateu. În școala primară, Caroline s-a arătat interesată de creștinism și, spre surpriza neplăcută a tatălui, s-a botezat și a început să meargă regulat la biserică. Surorile și-au pierdut interesul în credință după divorțul părinților și după adolescență, dar la universitate, Caroline și-a redescoperit credința. Elizabeth a devenit interesată de islamism și s-a convertit după ce a citit Coranul. Cele două surori sunt întristate de alegerea spirituală a celeilalte și de faptul că nu pot avea grijă de nepoți, deși au mult mai mult material genetic în comun cu ei decât alte mătuși.

Mama lor a făcut cancer la plămâni, iar iminența morții ei a adus familia împreună pentru scurt timp. În ultimele zile, mama fetelor a mărturisit uneia dintre ele că simte o prezență spirituală și că l-a găsit pe Dumnezeu. Cercetătorii spun că predispoziția mamei spre religie, care a fost ascunsă din cauza mediului din familie și a soțului ateist, a fost factorul crucial care le-a împins pe fete către credință.

Sursa: popsci.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger