Studierea ADN-ului criminalului de la Liceul Newtown strânește controverse

0

Institutul pentru Medicină Legală din Connecticut le-a solicitat unor cercetători de la University of Connecticut să analizeze ADN-ul lui Adam Lanza, puștiul criminal de la Newtown. Oamenii de știință nu cred însă că aceasta ar fi o idee bună, atâta vreme cât ar fi menită să găsească explicațiile comportamentului său violent în factorii strict biologici.

Această inițiativă ar fi, potrivit The New York Times, prima dată când genomul unui criminal în masă ar fi studiat de cercetători. Motivația, susținută și de Arthur Beaudet, profesor american de genetică, ar fi determinată de faptul că studierea unor anomalii genetice poate explica mai bine despre riscurile la care sunt expuse și la care îi expun pe ceilalți persoanele respective. Controversa a pornit însă odată ce au fost luate în calcul problemele de etică ale acestei situații. Unii oamenii de știință susțin că împământenirea unei asemenea practici ar putea duce la rezultate eronate, folosite pe nedrept în cazul unor persoane nevinovate.

Până acum, spun specialiștii citați de The New York Times, cea mai importantă dovadă că genele au o legătură cu violența comportamentală rezultă dintr-o cercetare care arată că există o genă care produce o enzimă numită monoamina oxidaza. Studiile arată că mulți copii care au suferit abuzuri prezintă anumite variații ale acestei gene, având totodată dificultăți în a-și gestiona tendințele agresive. Aceasta nu reprezintă însă o dovadă clară că violența ar fi determinată genetic și tocmai de aceea propunerea de a analiza ADN-ul lui Lanza în căutarea unor explicații biologice pentru comportamentul său este întâmpinată cu scepticism de mare parte a comunității științifice. ”Este aproape de neconceput să credem că există un factor genetic comun [în cazurile criminalilor în masă]. Cred că această inițiativă spune mai multe despre noi, care sperăm să existe așa ceva. Sperăm să existe o asemenea explicație,” spune Robert C. Green, cercetător în genetică la Harvard.

Sursa: The New York Times

Foto: eurweb.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger