Studenții și profesorii: de aceeași parte a baricadei?

2

Grupul informal CRIM vă invită la dezbatere despre misiunea Universității. În Facultatea de Istorie, se discută astăzi cu studenții dacă gândirea critică și atitudinea civică sunt încurajate la universitate. Iată invitația organizatorilor:

Rolul istoric al Universității, încă de la începuturile existenței sale în secolul al XII-lea, a fost acela de a confrunta autoritatea publică cu oglinda abuzurilor, eşecurilor şi mistificărilor ei. Este momentul ca și Universitatea românească să-și asume acest rol, iar cel mai bun mod de a începe este o reflecție asupra propriei sale misiuni.

Universitatea este un spațiu al diversității și, așa cum precizează Carta Universitară a Universităţii Bucureşti, misiunea ei nu constă doar în cercetare și formare, ci comportă şi dimensiunea civică de contribuție la dezvoltarea societății, care se traduce, printre altele, prin propunerea de „politici publice, conținut legislativ, inovare în domeniul practicilor instituționale” (Art. 10.4). Dacă, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, această dimensiune nu este îndeplinită, este de datoria noastră – a studenților și cadrelor didactice din Universitatea București – să tragem un semnal de alarmă şi să acţionăm în consecinţă.

Dezbaterea pe care v-o propunem marţi, 26 martie, ora 18:00, la Facultatea de Istorie – amfiteatrul Nicolae Iorga se va articula în jurul următoarelor întrebări:

– îşi îndeplineşte Universitatea misiunea?
– este Universitatea un spațiu al exprimării libere și deschise?
– încurajează Universitatea gândirea critică şi atitudinea civică?
– cultivă Universitatea toleranța și diversitatea?
– există comunicare reală între profesori și studenți?
– autonomia universitară existentă actualmente este suficientă sau este un simulacru?
– reprezentarea studenților și a profesorilor în procesele de luare a deciziei în chestiuni ce țin de învățământul superior este suficientă?

Veți avea ocazia să puneți întrebări, să formulaţi răspunsuri şi să acționați!

Cu: Adrian Cioroianu, Vintilă Mihăilescu, Carol Căpiță, Bogdan Antoniu, Moderator: Ruxandra Ivan.


2 comentarii

  1. Din experienta mea concreta de 4 ani acolo, raspunsul la toate intrebarile de mai sus este “NU”. Si este dincolo de a mai putea fi salvata, ca si, extrapoland, clasa politica, sistemul medical, sistemul de invatamant in general si, bineinteles, justitia. Acestea sunt lucrurile care ne deosebesc de tarile cu adevarat europene sau, ca sa parafrazez o lucrare la moda, de aceea este Romania altfel.

  2. Pingback: Ocuparea Facultății de Istorie din București | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger