Studenții din Timișoara dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară

0

upTIM, echipa studenţilor Universităţii “Politehnica” din Timişoara şi ai Universităţii de Vest din Timişoara, dezvoltă Retrofix, un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară, în cadrul celui mai important eveniment internațional de arhitectură sustenabilă și tehnologii aplicate – Solar Decathlon Europe, ediția 2014. Retrofix a ales să respecte cerinţele celui mai riguros standard de certificare a sustenabilităţii în mediul construit din lume, Living Building Challenge. Astfel, construcţia noastră îşi va reduce la zero impactul asupra mediului.

 

de upTIM

 

Va fi o construcţie independentă energetic, va folosi apă doar din teren şi din apa de ploaie, îşi va trata toată apa folosită, nu va produce deşeuri pe timpul construcţiei, nu va folosi teren nedezvoltat anterior, îşi va compensa întreagă cantitate de dioxid de carbon pe care o va produce şi va folosi materiale de construcţie atent selecţionate pentru a nu conţine nici una din substanţele considerate toxice. Retrofix are ca rădăcină termenul din limba engleză to retrofit, care se referă la reabilitare și urmărește îmbunătățirea calității vieții şi acoperirea necesităților actuale ale orașelor.

Ne apropiem de etapa de construire a prototipului Retrofix. Am început proiectul cu o amplă analiză a contextului și a problemelor pe care locuirea în blocurile construite în perioada comunistă le ridică, atât cele legate de consumuri, cât și cele care privesc modul lor de viată și contextul urban. Începutul anului 2014 s-a concretizat în etapa de construire a subansamblurilor prefabricate din care este realizat prototipul și simularea un apartament. Va urma construirea și testarea lui la Versailles, după care va fi expus în campusul din Timișoara, unde va ramâne vizitabil și unde vom organiza o serie de evenimente împreună cu Universitățile partenere și cu sponsorii proiectului.

În continuare, căutăm rezolvări pentru a duce proiectul mai aproape de realitate, prin mecanisme economice și juridice adaptate condițiilor din țara noastră. Astfel, suntem tot mai aproape de a îmbunătăți calitatea vieții pentru zeci de mii de locuitori ai acestor blocuri.

 

upTIM AudioVisual#2 from upTIM on Vimeo.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger