Student român în Copenhaga: ”Români dragi, nu vă vindeți țara pentru bani! Salvați Roșia Montană!”

51

”Plănuiam să pedalez până în România cu câteva luni înainte să plec, dar nu făcusem nimic concret, doar mă gândeam şi mă uitam pe harta Europei. Abia cu două saptamanai înainte am început să mă interesez de ce am nevoie şi să cumpăr sau să împrumut. Şi cu maxim o săptămână înainte să plec mi-a venit în cap să pedalez pentru Salvaţi Roşia Montană,” povestește Tică Darie, student în Copenhaga.

 

de Tică Darie (Student pentru o Românie Curată)

Tocmai a terminat primul an de studiu şi a decis să se întoarcă în România, pentru vacanţă de vară, pe bicicletă. A reuşit să facă din asta o super campanie pentru salvarea Roşiei Montane, despre care a povestit pentru site-ul ”Student pentru o Românie curată”.

”Aveam nevoie de o motivaţie şi vroiam în acelaşi timp să ajut cumva România. Am fost o dată la Roşia Montană, în urmă cu câţiva ani şi am amintiri foarte frumoase şi chiar m-am ataşat foarte mult de acest loc. Sunt foarte fericit şi motivat că am ales să susţin salvarea Roşiei Montane prin acest mod.

Mi-e foarte dor de România, în special de familie, dar încerc să trec peste momentele astea alergând sau pedalând.

Banii pe care îi mai aveam i-am investit în echipament, iar când am plecat am fost norocos pentru că am primit cu o zi înainte o donaţie de la doi buni prieteni, Anton Gligorescu şi Ştefan Anastasiei, practic cu aceşti bani am plecat. Nu mai ştiu exact cât, dar de-ajuns pentru început, nişte coroane daneze, euro şi forinţi. De asemenea am primit donaţii şi prin intermediul blogului, mulţumesc tutuor care m-au susţinut şi care mă susţin.

 

 

Legat de studii, am plecat în Copenhaga pe 9 august 2011 să studiez multimedia design la Kea (Copenhagen School of Design and Technology) şi sunt foarte mulţumit de studiile pe care le fac.

Îmi place Danemarca, e frumoasă, curată, oameni foarte civilizaţi, biciclişti, multe oportunităţi, doar că nu au munţi. Mi-e dor de natură din România, în Danemarca nu este niciun munte, iar în România se vrea distrugerea lor pentru bani. Mi-e foarte dor de România, în special de familie, dar încerc să trec peste momentele astea alergând sau pedalând.

Ce-mi place cel mai mult în călătoria mea este că nu plănuiesc unde mă opresc, dorm, nu am telefon, nu ştiu niciodată câţi bani am, dar sunt foarte motivat pentru că mă gândesc întotdeauna la Roşia Montana. Singurul lucru pe care l-am planificat a fost să fiu pe 15 august acolo. Acum sunt în cort, în Gomba, Ungaria, la 52 de km de Budapesta.

 

 

Pe parcursul călătoriei am trecut printr-o grămadă de momente inedite. Am dormit în pădure şi a fost horror pentru că auzeam tot felul de zgomote dubioase, animale, mistreţi. Am căzut de pe bicicletă într-o curbă în pădure din cauza vitezei, dar n-am păţit nimic grav.  Sunt multe de povestit, dar mai multe pe blogul meu, www.ticadarie.com . Mă bucur că mi-am făcut acest blog şi că chiar scriu pe el despre aventura mea, am văzut că unii oameni chiar citesc.

Romani dragi, nu vă vindeţi ţară pentru bani! Salvaţi Roşia Montană!”

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Student pentru o Românie curată. Student pentru o Românie curată e un blog pentru studenții care vor schimbare în mediul universitar. Dacă ai observat ceva interesant în facultatea ta, scrie-ne și vom promova textul.

 

Puteți accesa și:

FOTO Călătoria lui Tică din Copenhaga la Roșia Montană pe două roți

VIDEO 3.000 de kilometri pe două roți pentru Roșia Montană


51 de comentarii

 1. Probabil ca s-a gandit ca daca spune ca “salveaza” Rosia Montana va putea sa stranga mai multi bani din donatii, eterna motivatie a “salvatorilor”. Si totusi, cum i-a ajutat pedalatul lui pe localnici? Macar de s-ar fi informat inainte, sa afle ca aproape toti localnicii vor ca proiectul ala minier sa inceapa. Acum ca a ajuns la Rosia Montana poate sa vorbeasca cu localnicii, sa afle acest lucru.

  • Corect Sorine, acum a ajuns la Roșia Montană și poate vorbi cu localnicii. Tu când ai fost ultima dată acolo să discuți cu ei, astfel încât să afirmi că „aproape toti localnicii vor ca proiectul ala minier sa inceapa”?

   • eu sper sa chiar faca asta, sa vorbeasca cu cei de acolo. E un exercitiu pe care cei care se opun proiectului minier nu il fac. Si atunci, cum poti sa “salvezi” pe cineva cu forta? Cum poti sa “salvezi” pe cineva luptand pentru pastrarea sa in saracie si in poluare?

    • Ți-am adresat o întrebare foarte concretă: tu când ai discutat cu localnicii din Roșia Montană? Sau îți iei informațiile din zicerile de presă ale RMGC.

     Ce zici, purtătorii de mesaj pentru RMGC i-au luat în calcul și pe cei care deja s-au strămutat sau relocat (unii dintre ei având încă buletin de Roșia Montană), sau pe cei care și-au vândut proprietățile sau au antecontracte de vânzare-cumpărare, urmând să plece din Roșia Montană dacă proiectul începe?

 2. Tara nu se vinde !!!!Ca nu suntem pe vremea fanariotilor!Tara trebuie sa atraga capital pentru ca cei din Rosia Montana sa aiba un trai decent,sa mearga in vizita la Copenhaga ,sa-si trimita copiii la universitati in strainatate!Cei de acolo traiesc de sute de ani din minerit si nu vad de ce trebuie schimbata asta acum ,in conditiile in care stai pe un munte de aur si esti sarac lipit pamantului!Dupa cum nu inteleg nici faptul ca Rosia Montana a devenit un simbol national cu iz de socialism stiintific in lupta impotriva fortelor cotropitoare!
  In orice tara civilizata totul se vinde se cumpara:la piata,la mall,la licitatii, la bursa…cred ca inainte de toate niste lectii de economie ar prinde bine!in rest palaria sus pentru traseu ,initiativa si curaj!!!si patriotism ca in ziua de azi e mare lucru

  • Maria, îți recomand un articol foarte interesant al unui economist român care lucrează la Banca Mondială în care arată că proiectul propus de cei de la RMGC nu este benefic nici țării și nici măcar locuitorilor comunei.

   În același sens și-au exprimat pozițiile ASE sau Academia Română:
   „Academia Romana constată că PROIECTUL NU REPREZINTA O LUCRARE DE INTERES PUBLIC IN FOLOSUL ECONOMIEI NATIONALE care să justifice efectele colaterale şi riscurile asociate cu acesta şi prin urmare recomandă abandonarea sa.”

   • deci, 4 miliarde de dolari in bugetul de stat (peste jumatate din profituri), alte cateva miliarde de dolari in economie, cateva mii de locuri de munca create intr-o zona cu somaj foarte ridicat, investitii de zeci de milioane de dolari in patrimoniu, investitii foarte mari si in infrastructura si in reecologizare ti se pare ca nu sunt in beneficiul tarii si nici in al locuitorilor? Asta fara sa scoatem niciun leu de la buget. Adica pe cheltuiala investitorilor. Bai, da’ duci minciuna la un nou nivel!

    • Deci un economist de la Banca Mondială și Academia Română sunt mincinoși, numai RMGC are dreptate în materialele lor propagandistice, în care datele se schimbă de la o lună la alta?

     • redeventa nu e material propagandistic, e in lege. Participatia nu e material propagandistic, e in contract. Taxele si impozitele, la fel, in lege. Adica lucrurile astea sunt concrete. Propaganda sunt linkurile pe care le dai tu, la nesfarsit, desi este evident ca nici nu le-ai citit.

     • Îmi dau seama că e greu pentru tine să parcurgi și alte materiale decât cele pregătite de RMGC, așa că îți voi ușura munca, citând un pasaj din articolul amintit mai sus:

      „Se spune că din toată afacerea Roşia Montană, statului român i-ar reveni în jur de €1-1,5 miliarde. Lăsând la o parte că această sumă este infimă în comparaţie cu nevoile de investiţii ale României (bucata de autostradă de la Turda la Gilău a costat mai mult), există şanse mari ca banii să nici nu fie folosiţi pentru investiţii. Nu pentru că guvernul nu ar dori să facă lucrul acesta, ci pentru simplul fapt că nu există capacitate la nivel central şi local pentru implementarea de proiecte complexe şi fezabile. Rata la care au fost absorbiţi cei aproape €20 de miliarde de bani gratişi primiţi de la UE, demonstrează lucrul acesta destul de bine.”

      Totodată, poți parcurge acest material al ASE, unde la capitolul 2 vei găsi comparația costuri / beneficii pentru proiectul propus de RMGC. Dacă analiza lor de specialiști în economie ți se pare greșită, zi unde anume au greșit ei, pentru că luând în calcul cele amintite de tine pe partea cu plus și pierderile de cealaltă parte, specialiștii ASE au concluzionat că statul român nu are de câștigat, ci de pierdut din proiectul propus de RMGC.

     • cred ca ar trebui sa citesti tu mai bine ce ai dat acolo. Nu se ia in considerare nici redeventa, nu se ia in considerare nici participatia statului (20% din profituri), dar probabil ca s-au gandit ca materialul o sa fie citit de oameni ca tine, care accepta orice impotriva proiectului astuia fara sa gandeasca, ca asa li se spune de mai sus

     • „Pe întreg parcursul exploatării, bugetul de stat va primi în total aproximativ 160 de milioane de dolari, reprezentand beneficiile directe cumulate din redeventa de 2% si din profiturile Minvest (vezi Tabelele 3.1, 3.2, 3.3).”

      Citatul îl poate regăsi oricine în subcapitolul 2.1. 5.Taxe si subventii (pagina 9) din studiul ASE, iar tabelele la paginile 25-27. Mă întreb oare cum se face că nu ai reușit să le găsești, deși afirmi că ai citit documentul.

      Poate că explicația stă chiar în afirmația ta: ”unii oameni care accepta orice (…) fara sa gandeasca, ca asa li se spune de mai sus”. Sau, parafrazând ce ai afirmat tu, unii oameni refuză să citească orice material care atrage atenția asupra lipsurilor grave ale proiectului propus de RMGC.

     • redeventa nu e de 2%, e de 4%. si pe langa asta ne mai intra in buget 20% prin participatia Minvest. si pe langa asta ne mai intra la buget taxele si impozitele, pentru ca Rosia Montana e in Romania. si nu suntem in 2003, de cand e link-ul pe care l-ai dat, suntem in 2012, adica in prezent. Analistii economici au calculat ca ne intra in buget 4 miliarde de dolari. asta pe langa alte cateva miliarde care ne intra in economie. uita-te si tu pe un calendar macar 😉

     • La ce analiști economici te referi? Poți cita cel puțin un studiu din care ai tras tu această concluzie?

      Față de 2003, există o singură modificare majoră – prețul aurului. Dar acesta poate scădea foarte mult în trei ani de zile, cât durează până primul gram de aur rezultă din exploatare.

     • gaseste singur, ca vad ca te bazezi pe date din 2003, esti in trecut. nu ti-ar strica sa iti mai reactualizezi informatiile. si ti se pare ca dublarea redeventei nu e o schimbare majora? si oricum, redeventa nu e singurul lucru pe care il castigam, si stii asta (chiar daca negi). iar pretul aurului poate la fel de bine sa si creasca in urmatorii ani, e chiar mai probabil acest lucru.

     • Spui că mă bazez pe date din 2003, uite ce concluzionează un material mai recent al celor de la ASE:
      „Proiectul minier Roşia Montană este nefezabil, imoral şi trenează de prea mult timp, blocând alte iniţiative economice în zonă. Pentru 216 locuri de muncă în medie pe an şi câteva zeci de milioane de dolari pe an, nu merită să distrugem durabil zona.”

     • pe bune, macar citeste materialul pe care il dai, nu sunt “cei de la ASE”. si si acolo ignora toate beneficiile, ignora locurile de munca ce vor fi create doar ca sa le dea ce trebuie, altfel, ca si tine, nu isi primesc leafa. asta e cu adevarat imoral.

     • Nu că ar citi Sorin vreunul dintre materialele care nu sunt oferite de RMGC, ci pentru ceilalți cititori interesați:
      http://luptapentrurosiamontana.files.wordpress.com/2011/02/raportrosia-ase-2010.pdf
      După 30 de pagini de date și argumente, cu numeroase trimiteri bibliografice la documentele RMGC, concluzia studiului este:

      „Având în vedere cele prezentate mai sus, cerem Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României:
      – să oprească acest Proiect, indiferent de consecinţe, deoarece nu este în interesul statului român

      Ca de obicei, Sorin și colegii săi vor răspunde că orice studiu care concluzionează că proiectul RMGC este deosebit de păgubos pentru statul român nu ține seama de investiții, taxe, redevență, cota din acțiunile RMGC aparținând statului. Tocmai de aceea invit pe oricine să citească acest material și să-l compare cu publicitatea RMGC.

     • ti-am mai spus, citeste-l tu, incearca sa si treci prin filtrul gandirii ce scrie acolo (in caz ca ai voie sa faci asta). Spun ca ignora participatia si taxele si impozitele pentru ca asta fac, mai ignora si faptul ca pretul aurului a crescut foarte mult de la 350 de dolari la 1700 de dolari pe uncie, insa autorii studiului sunt contrariati de faptul ca beneficiile pt tara noastra au crescut.

     • eu zic ca ar trebui sa il citesti tu in primul rand si sa imi explici cum de cei de la ASE, in “studiul” lor, reusesc sa ignore pana si faptul ca pretul aurului a crescut de la 350 de dolari pe uncie pana la 1700 cat e acum, doar ca sa le dea rezultatul (asta pe langa celelalte lucruri pe care le ignora). ce zici, poti sa faci asta?

     • Am înțeles, deci nu vrei ca alți cititori să parcurgă studiul amintit. Asta pentru că ar putea să vadă că întrebările tale nu au chiar nicio bază, atâta timp cât studiul ia în calcul mai multe variante în privința prețului aurului.

      Din păcate pentru tine, cititorii nu pot fi forțați să citească numai materialele oferite de RMGC, așa că pot să afle și adevărul.

     • oricine il citeste vede ca ei considera pretul aurului la 350 de dolari pe uncie. tu ori nu l-ai citit ori trebuie sa aperi “studiul” ala cu orice pret. sau ai ajuns sa chiar crezi orice, cat timp e contra? Cum au putut sa ignore cresterea pretului aurului? la fel cum au ignorat si beneficiile pt tara? adica din creion?

 3. Salvatori din astia au fost multi de-a lungul timpului, sa ne amintim si anul trecut de unii care au venit din Moldova pe jos pentru a salva Rosia si alte povesti, dar in fond cine cu ce a salvat Rosia pana acum? Ca asa ma urc si eu pe bloc si spun ca salvez Rosia, apar in niste articole in media, intamplarile trec, apar alti salvatori dar totul daca stam sa ne uitam e inutil

  • Cine a salvat Roșia de la distrugere? E simplu – acei localnici care au zis că nu renunță la locul lor de baștină pentru un pumn de aur și argint, cei care rezistă de 10 ani împotriva unei firme cu milioane de dolari în spate.

   Datorită acestor oameni și a efortului lor susținut se poate desfășura FânFest într-un cadru natural deosebit. Datorită lor nu vedem astăzi la Roșia Montană și în împrejurimi 4 cratere în loc de munți sau un iaz cu steril și cianuri în locul Văii Cornei.

  • adevarul e ca cei de la RMGC au fost singurii care chiar au facut ceva pentru Rosia Montana. Au creat deja cateva sute de locuri de munca, au inceput reabilitarea cladirilor de patrimoniu si au inceput si reecologizarea mizeriei lasate de stat acolo. Dar “salvatorii” nu pot sa recunoasca asta, ca dupa aia nu le mai da nimeni bani.

   • Ce anume ecologizeaza RMGC, mai exact? În afară de o stație de epurare care nici măcar nu funcționează, ce altceva au mai făcut?

    Roșiamin, compania statului, ecologizează în urma exploatării vechi. Și o face din fonduri europene, fără să condiționeze activitatea lor de proiectul S.F. pe care îl propune RMGC.

    • au facut o statie de epurare, adica mai mult decat a facut statul pana acum. si mult mai mult decat au facut activistii pana acum. Si o sa reecologizeze zona dupa ce se da drumul la proiect, e inclus in proiectul lor.

     • De ce nu vrei să citești cel puțin posturile la care răspunzi? Repet:

      În afară de o stație de epurare care nici măcar nu funcționează, RMGC nu a mai făcut nimic.

      În același timp, statul, prin Roșiamin, se ocupă de ecologizare în prezent, poți vedea ceea ce au făcut și fac chiar cu proprii tăi ochi dacă mergi la Roșia Montană.

      Totodată, RMGC nu va ecologiza nimic din ceea ce a stricat statul prin exploatarea sa, ci numai în urma lucrărilor proprii – în actul constitutiv al RMGC pe 2011 (se găsește pe site-ul Ministerului Economiei, alături de celelalte acte de la înființarea companiei în 1997) se prevede clar, la punctul 5.7, că Minvest este cea care răspunde de repararea pagubelor aduse mediului în perimetrele în care și-a desfășurat activitatea.

     • esti constient ca aia e o statie de epurare-pilot? Stii ce inseamna asta? Ca acum gasesc cea mai buna metoda de a curata apele de poluarea lasata de stat. Asta fac ei concret. si apoi, dupa ce gasesc cea mai buna metoda, o sa o aplice la scara larga. Si da, va reecologiza si ceea ce a stricat statul, uita-te mai bine…

     • Scuze, era vorba de Sorin, nu Filip. Numai că cei doi comentatori pro-RMGC au atâtea idei în comun, de parcă ar fi scrise de aceeași persoană – e greu să nu-i confuzi.

     • vad ca tu esti cel care refuza orice argument logic, sau crezi ca apele acide se curata singure, prin “magie”? Poate ar trebui sa te uiti mai bine pe link-ul pe care l-ai dat. vad ca recurgi la acuzatii, ca argumente nu ai. pai si atunci?

     • Apele acide vor fi curățate de către Roșiamin, în cadrul proiectului de ecologizare în urma exploatării statului, prin accesarea de fonduri europene – așa cum tot Roșiamin a ecologizat până acum haldele de steril.

     • tu spui asta, dar adevarul pe care il poate vedea oricine care merge la Rosia Montana este ca apele acide sunt curatate de catre cei de la RMGC, ei au pornit o statie-pilot de epurare a apelor. pe scurt, fabulezi

     • Sorin, ai grijă că te-ai cam încurcat în minciuni – cum e până la urmă:

      a – „apele acide sunt curatate de catre cei de la RMGC”

      b – „au facut o statie pilot de epurare”

      Dacă RMGC deja curăță apele acide, la ce le mai trebuie o stație pilot de epurare?

     • Curata apele acide prin statia pilot, deocamdata, apoi vor trece la curatarea apelor acide la scara ridicata. chiar nu e atat de complicat.

     • Ai fost vreodată în Roșia Montană? Dacă da, ai fi observat pârâul Roșia, care strânge toate apele (și poluarea) din localitate. Și chiar stația pilot a patronilor tăi de la RMGC ai fi putut-o observa: este la ieșirea spre Gura Roșiei.

      Așadar, acea stație poate curăța poluarea apelor din Roșia Montană de la ora actuală. Eu înțeleg că la ce proiect și-a propus RMGC mult mai multe ape ar fi poluate, deci ar fi nevoie de mai multe stații de epurare, dar ce legătură are asta cu poluarea existentă acum?

 4. Mihai tot ce stiu e ca 4 miliarde de euro,asa la prima strigare ar prinde foarte bine TARII…in rest totul e istorie! nimeni in lumea asta nu sta pe un munte de aur si nu-l exploateaza!!!

  • Cum ai ajuns la concluzia asta? Chiar să iasă 4 miliarde de euro din toată afacerea asta, pe ce anume ar fi cheltuiți? Guvernele noastre au dat totdeauna dovadă de o imaginație nemărginită în a irosi banii pe care îi primesc – exact ca acele țări din lumea a 3-a pentru care mineritul reprezintă o parte foarte importantă a economiei naționale.

   Înainte să îmi zici de țările nordice, unde se practică de asemenea mineritul, te rog să vezi ce aport aduce această ramură la PIB-ul țării.

   • aia 4 miliarde ar ajunge la bugetul de stat, in economie ar ajunge si mai multi bani. Sa spui ca 4 miliarde de dolari e putin mi se pare absurd. Si totusi, asta isi doresc oamenii din Rosia Montana sa se intample in localitatea lor. care e problema?

    • Problema este că promisiunile RMGC nu au nicio bază reală – iar acest lucru nu l-am constatat eu, ci chiar oameni care se pricep la economie.

     Uite, în acest sens, ce afirmă Academia Română (aceasta este poziția oficială a instituției, nu părerile unora dintre membri):

     „Academia Romana constată că PROIECTUL NU REPREZINTA O LUCRARE DE INTERES PUBLIC IN FOLOSUL ECONOMIEI NATIONALE care să justifice efectele colaterale şi riscurile asociate cu acesta şi prin urmare recomandă abandonarea sa.”

     • redeventa nu are baza reala? E in lege. Participatia statului de 20% nu are baza reala? E in contract. Taxele si impozitele sunt promisiuni? Sunt obligatii. Acum, spune-mi si mie de ce Academia Romana nu a tinut cont nici de redeventa, nici de participatie, nici de taxe si impozite. Iar asta e doar ce ne intra in buget. Ca si in economie o sa ne intre mult mai mult, investitia in sine o sa fie cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum.

 5. Pingback: VIDEO Copenhaga-Roșia Montană. Călătoria lui Tică Darie pe bicicletă | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger