Antoine Buéno, profesor de ştiinţe politice, a dedicat societăţii ştrumfilor o carte întreagă: Le Petit Livre Bleu: Analyse critique et politique de la société des Schtroumpfs. După părerea francezului, micile creaturi albastre trăiau într-o societate fascistă, iar duşmanul lor de moarte, Gargaemel, ar fi de fapt o caricatură a evreului.
Costumul roşu al tatălui ar trimite către figura lui Stalin, iar un alt personaj i-ar semăna foarte mult lui Troţki, susţine Buéno în cartea lui albastră. Nazismul ar fi prezent în povestea ştrumfilor prin prezenţa vrăjitorului Gargamael, pe care el îl interpretează ca pe o versiune antisemită a evreului. Nu lipsesc nici intrigile coloniale, regăsite din plin în episodul când ştrumfii sunt muşcaţi de o muscă, iar pielea li se înnegreşte, acest accident privându-i şi de posibilitatea de a vorbi.
Apariţia acestei cărţi a fost întâpinată cu destul de multă ostilitate, criticii considerându-l pe Buéno un “sfărâmător de vise” “imbecil”, cu “delir paranoic”. “Oamenii mă cred moralist, ceea ce e foarte departe de abordarea mea. Analiza mea este foarte corectă şi mă mai şi distrez. Nu vreau să sfărâm visele nimănui,” spune autorul cărţii. Poziţia lui este foarte clară: chiar dacă ne supără aceste interpretări, care văd în comunitatea creaturilor albastre o societate guvernată de “forţa roşie”, animată totodată de un strat antisemit, până şi cele mai inocente desene animate sunt impregnate de mesaje sociale, care participă la construirea imaginarului copiilor.
Până una, alta, putem aştepta intrarea în cinema, cât de curând, a lungmetrajului animat după viaţa ştrumfilor, pentru a ne putea forma o părere mai clară.
Sursa: The Guardian
Un comentariu
Pingback: BunDeCitit.ro