Google Earth se dovedește de mare folos arheologilor, pentru că reușește să ajungă acolo unde ei nu pot încă. Cele mai recente descoperiri făcute cu ajutorul acestui instrument virtual sunt în Peninsula Arabică, unde se văd, pentru prima dată, structuri de piatră spectaculoase, asemănătoare liniilor de la Nazca, Peru.
Ruinele, văzute din aer, formează un model interesant, pe care oamenii de știință se vor strădui de acum înainte să îl descifreze. Se pare că ele au fost zărite prima dată în 1927, în timpul unui zbor cu avionul, de către un locotenent al aviației britanice. Nimeni, însă, nu a reușit să le fotografieze până acum ori să le vadă în întregime. Triburile de beduini din zonă le numesc ”lucrarea unor bătrâni”. David Kennedy (Universitatea Perth, Australia) este cercetătorul care, folosindu-se de Google Earth, a descoperit imaginea completă a ruinelor.
Potrivit lui Kennedy, multe țări din Orientul Mijlociu nu permit zboruri în spațiul lor aerian în scopul documentării arheologice și nu oferă fotografii ale siturilor și ruinelor de pe teritoriul lor. Astfel, Google Earth rămâne singurul instrument pentru o analiză, fie ea și mai puțin specializată, a zonelor în care altfel nu se poate pătrunde. Tot Kennedy a identificat, în acest an, aproape 2.000 de situri potențial arheologice în Arabia Saudită, prin aceeași metodă: stând pe scaun, la birou și folosindu-se de imaginile oferite de sateliții Google Earth. Printre structurile descoperite de el se numără posibile capcane pentru animalele deșertului, dar și cercuri cu diametrul între 20 și 70 de metri, cu potențial scop religios. Cea mai recentă descoperire, însă, spune el, rivalizează (cel puțin la capitolul mister) cu celebrele linii de la Nazca, din Peru. Descoperirile și studiul asupra lor au fost publicate recent în Journal of Archaeological Science.
Sursa: New Scientist / Science Direct
Foto: Cercuri misterioase pe teritoriul arab / LiveScience
4 comentarii
Am mai avzut articolul asta, dar nicaieri nu spune UNDE sint…
22° 17′ 14” N
40° 27′ 07” E
Sunt pur si simplu vechi asezari cu ziduri de protectie impotriva dusmanilor si chiar a furtunelor
“A furtunelor”?
Probabil pe când udau grădina…