Stripper-ițele din Portland lucrează cot la cot cu legiuitorii pentru reglementarea industriei

0

Într-o mișcare istorică fără precedent, a aflat The Daily Beast, dansatoarele exotice din Portland lucrează cu lobbyiștii, legislatorii și asistenții sociali la redactarea unui nou set de reguli pentru industria cluburilor de striptease. Asta în condițiile în care orașul se laudă cu cel mai mare număr de astfel de cluburi pe cap de locuitor din SUA, care s-au adaptat trendului indie, hipsteresc din zonă.  Multe dintre dansatoare sunt tatuate din cap până-n picioare, au părul colorat și poartă Converși sau balerini, unele dansează ironic sau își arată colții de vampir în timpul acrobațiilor.

 

 

De regulă, legile care reglementează cluburile de striptease și alte afaceri din industria sexului sunt scrise cap-coadă de legislatori, oamenii direct afectați de norme având contribuții minime. Asta nu înseamnă însă că dansatoarele și lucrătoarele sexuale nu s-au unit în trecut împotriva unor legi absurde sau care nu le conveneau. În 2007, un grup din Ohio care se numea “Dansatoarele pentru democrație” a reușit să împiedice promulgarea unei legi care reducea, printre altele, programul de funcționare a cluburilor de striptease. Iar în 2013, dansatoarele exotice din Texas s-au împotrivit unei legi care le obliga să-și țină la vedere autorizațiile de muncă în timp ce lucrau. În ultimii ani, dansatoarele exotice din SUA și-au creat sindicate, au câștigat procese de milioane de dolari și au înființat asociații profesionale ce oferă asistență și luptă pentru drepturile lor. Iar acum au trecut la următorul nivel: au ajuns să scrie legi, fiind recunoscute ca experte care cunosc cel mai bine condițiile de muncă.

Totul a început în aprilie, când filiala din Oregon a Asociației Naționale a Asistenților Sociali a decis să îmbunătățească prin lege condițiile de muncă pentru stripper-ițele din stat (care include Portland-ul) și a contractat o firmă de lobby pentru asta. Directorul executiv al firmei locuia în Portland, în vecinătatea a patru cluburi de striptease. Atât asociația asistenților sociali, cât și lobbyiștii au căzut de acord că trebuie să se consulte cu dansatoarele locale, însă Portland-ul nu avea o asociație care să le reprezinte. Așa că au contactat-o pe Stephanie Wahab, profesoară la facultatea de asistență socială din cadrul Universității de Stat din Portland, care a fost de acord să adune dansatoare exotice la o întâlnire, dar cu condiția ca acestea să i parte la procesul legislativ. Citiți întreaga poveste pe The Daily Beast.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger