Stresul şi depresia ne pot micşora creierul

0

Stresul cronic sau depresiile majore pot cauza mişcorarea volumului creierului uman, o problemă care contribuie la afecţiuni emoţionale şi cognitive deopotrivă, anunţă un studiu publicat în revista Nature Medicine şi realizat de cercetători coordonaţi de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Yale.

 

 

Motivul descoperit de cercetători pentru acest fenomen este un „întrerupător” genetic, care declanşează, la oameni, pierderea conexiunilor la nivelul creierului şi, la animale, depresia. Studiul arată că acest „întrerupător” (numit factor de transcriere) reprimă manifestarea mai multor gene necesare pentru formarea conexiunilor sinaptice între celulele creierului, iar consecinţa acestei acţiuni este pierderea de masă cerebrală în cortexul prefrontal. „Am vrut să testăm teoria că stresul poate cauza pierderea conexiunilor sinaptice la oameni. Astfel, am arătat că circuitele implicate, în mod normal, în emoţie, ca şi în cogniţie, sunt perturbate de activarea sau neactivarea acestui factor unic de transcriere”, a explicat Ronald Duman, autor principal al studiului.

Echipa de cercetători a analizat ţesuturi (de materie cerebrală) de la pacienţi catalogaţi cu depresie şi de la persoane nedepresive, ţesuturi donate unei bănci de specific şi a studiat modelele diferite de activitate a genelor. Creierul persoanelor care suferiseră de depresie prezenta un nivel mai scăzut de manifestare a genelor necesare pentru funcţionarea şi structura sinapselor creierului. Ulterior, autorii studiului au identificat faptul că cinci asemenea gene pot fi controlate prin factorul de transcriere numit GATA1. Ei susţin că a cunoaşte variaţiile genetice ale acestui factor specific ar putea ajuta ştiinţa, în viitor, să identifice oamenii care prezintă un risc mare de a cădea pradă depresiei sau care sunt vulnerabili în faţa stresului şi, de asemenea, ar putea ajuta la crearea unor medicamente şi tratamente mai eficiente în terapiile antistres sau antidepresie.

 

Sursa: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger