Stresul ne îmbătrînește accelerat

0

Un individ stresat are maxilarele încleștate, e încruntat, cu privirea intensă; aceasta e figura oricăruia care lucrează sub presiune. Dar după perioade lungi de stres și adrenalină, chipul unui astfel de om devine o priveliște tristă.

 

 

Cei care suportă multă vreme stresul arată ca niște îmbătrîniți prematur. Pentru că stresul ne accelerează îmbătrînirea.

Într-un studiu olandez, voluntarii au fost rugați să ghicească vîrsta a 300 de inși din fotografii. Modelelor le fuseseră testate nivelurile de cortizon, un hormon al stresului. Rezultatul a fost semnificativ – cei cu niveluri mari de cortizon arătau mult mai bătrîni decît erau. Cercetătorii au estimat că fiecare creștere mică de cortizon îmbătrînește un om cu cel puțin jumătate de an.

Ronald Nathan, un psiholog din New York, spune că poate vedea imediat semnele stresului, după numărul 11 dintre sprîncene. Industria botoxului, spune Nathan, e în mare parte bazată pe astfel de clienți care vor să-și șteargă ridurile stresului. Cortizonul șialți hormoni ai stresului declanșează în noi reacții de tip luptă-sau-fugi, ceva ce ne era de folos cîndva, cînd ne apăreau în cale animale sălbatice sau inamici periculoși. În lumea modernă însă nu avem prea multe lupte reale și nici nu avem unde fugi. Corpul orientează această tensiune înspre interior, cu rezultate dezastruoase.

Stresul declanșează un lanț de probeleme: boli ale gingiilor și scrîșnirea dinților prin somn (bruxism), inflamații, subțierea părului, subțierea oaselor, creșteri în greutate și altele.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger