Străzile din Belgia au făcut vânt mașinilor și s-au transformat în parcuri sociale pe timpul verii

0

La sfârșitul lui mai, 22 de străzi din orașul belgian Gent s-au transformat în „străzi vii” timp de 10 săptămâni, în cadrul unui proiect demarat acum trei ani, scrie FastCoExist. Atunci, edilii i-au îndemnat pe cetățeni să-și imagineze un viitor durabil pentru orașul lor, scenariul propus de ei fiind o rețea de zone fără mașini în jurul piețelor centrale, cu piste de biciclete care să asigure un trafic rapid, transport public și vecini care socializează în stradă. Vara aceasta, oamenii s-au așezat la mese de picnic pe o șosea acoperită cu iarbă sintetică și au băut bere, în timp ce copiii lor se jucau prin preajmă. Locurile de parcare au fost acoperite cu tobogane și bărulețe.

Experimentul social a început în 2012, fiind pus în practică de Lab of Troy, un „laborator creativ” pentru soluții urbane. De atunci, el s-a extins în fiecare vară, tot mai mulți oameni oferindu-se voluntari și planifice și să gestioneze parcuri temporare în fața locuințelor lor, mai ales în zone în care traficul auto a devenit insuportabil pentru locatari. „Crearea unei străzi vii e o ocazie uriașă de întărire a coeziunii sociale”, spun Dries Gysels și Pieter Deschamps, de la Lab of Troy, pentru publicația americană. „Faptul că folosesc aceste străzi ca parcuri conduce la contacte mai intense [între oameni] și înseamnă adesea începutul unor povești frumoase și interesante. Odată încheiată perioada de probă de două luni, aceste contacte persistă”.

Oamenii au totodată ocazia de a experimenta viața fără mașini. Dacă unii și-au găsit locuri de parcare aproape de străzile transformate în parcuri, alții le-au lăsat intenționat departe de centrul Gentului. S-au angajat astfel să nu le folosească timp de două luni. Experimentul este deocamdată în fază de testare, obiectivul fiind obţinerea a cât mai multe străzi care să fie permanent fără maşini, concomitent cu găsirea unor soluţii alternative pentru parcarea autoturismelor. Pe una din „străzile vii”, spune unul din localnici, experimentul a condus la schimbări imediate la nivelul spaţiului public. „Grasa artificială de pe strada noastră a atras iniţial câţiva jucători de fotbal din fiecare cartier. La început au fost 10 oameni, apoi 20, apoi a devenit un soi de stadion în stradă pentru Gent”. După ce vecinii au început să se plângă, oamenii şi-au dat seama că pot tapeta cu iarbă sintetică un loc de joacă aflat după colţul străzii, iar după încheierea proiectului, noul teren a rămas în picioare.

O iniţiativă similară a fost aplicată în Coreea de Sud, unde s-a mers mai departe, îndepărtându-se maşinile dintr-un cartier întreg. Succesul acestui experiment a fost atât de spectaculos pentru comunitate, încât el va fi repetat şi în alte oraşe, din alte ţări. Unul dintre ele este Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, unde va fi pus în practică toamna aceasta.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger