Strada, ultima baricadă împotriva tăierilor abuzive

0

Protestele față de tăierile ilegale și legislația permisivă au continuat și ieri în București și în alte câteva orașe din țară. În Capitală, aproximativ 200 de persoane și-au exprimat nemulțumirile în zona fântânii din Piața Universității.

 

 

de Cosmin Zaharia (Green Report)

 

„Toată lumea a protejat mafia pădurilor timp de 25 de ani. Toate partidele taie prin rotație pădurile. În fiecare zi apar dovezi ale complicității partidelor politice cu firmele care exploatează abuziv pădurile. Nu ne mulțumim cu declarații, vrem acțiuni concrete”, a spus Claudiu Crăciun, unul dintre liderii protestatarilor.

Protestatarii au solicitat pedepse mai drastice pentru cei care defrișează pădurile și și-au exprimat dezacordul față de propunerea Guvernului de a interzice exportul de bușteni, dar și de cherestea, până pe 31 august. Cei prezenți la manifestație au spus că această decizie nu va avea niciun efect. Exportul trebuie interzis pe termen nelimitat și, în același timp, trebuie demarată o campanie de reîmpădurire.

 

 

„Problema defrișărilor este un subiect foarte grav care nu este abordat în mod serios. Consider că nu este normal să fim nevoiți să ieșim în stradă pentru ca aceia care fac legile să abordeze problema cu toată atenția necesară. Trebuie să primeze interesul național și nu cel al unui grup de afaceriști sau al unor corporații străine”, a spus Alexandru Ispas, unul dintre participanții la protest.

Altercații cu forțele de ordine

 

 

Acțiunea de protest nu a fost lipsită de mici incidente cu jandarmii prezenți în perimetrul mitingului. Aceștia au început să îi legitimeze pe cei prezenți la miting. Reprezentanții forțelor de ordine le-au spus celor legitimați că manifestația nu este autorizată și riscă să fie amendați. Reacția jamdarmilor i-a înfuriat pe protestatari, care au început să scandeze: „Jandarmeria apără hoţia” și „Ruşine, ruşine, nu intimidaţi, nu intimidaţi”.

Liderii protestului i-au îndemnat pe cei prezenți, ca în cazul în care vor fi amendați, să scrie pe pagina comunităţii „Uniţi, salvăm”,  iar un avocat se va ocupa de anularea amenzii. După acest incident jandarmii s-au retras.

Persoanele prezente la manifest au venit cu pancarte pe care au scris: „Stop exportului de lemn”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Codul muncii, Codul silvic” sau „Colonia România, raiul corporaţiilor prăduitoare.”

 

 

De asemenea, bannere mari, de culoare galbenă, au fost întinse pe asfalt. Acțiunea s-a încheiat după aproximativ două ore. Un nou protest de amploare, unde sunt așteptați mii de participanți, va fi pregătit pentru 5 iunie, atunci când se celebrează Ziua Internaţională a Mediului. Potrivit paginii de facebook a Uniți Salvăm, pe 9 Mai,  30.000 de persoane au protestat în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de despăduririle abuzive.

Deputații din comisia pentru mediu și echilibru ecologic și comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au votat pentru respingerea cererii de reexaminare din partea președintelui Klaus Iohannis care a retrimis Codul Silvic pe motiv că limitează activitatea operatorilor economici și creează premisa unui tratament discriminatoriu. Cu 35 de voturi împotriva cererii și 21 de voturi pentru, deputații au trimis Codul Silvic în plenul Camerei Deputaților spre votare în aceeași formă în care a fost adoptat inițial.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Silvic adoptat de Camera Deputaților în Parlament din cauza a patru articole din lege. Dintre acestea, prevederea de limitare la 30% a prelucrării unei specii de lemn de către un operator economic a stârnit cele mai mari dezbateri. Compania  Schweighofer Holzindustrie, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, a făcut presiuni pentru scoaterea plafonării din lege, iar Consiliul Concurenței a trimis un comunicat prin care susține obiecțiile președintelui Iohannis.

Pe de altă parte, mai mulți deputați și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de protecție a mediului au arătat că limitarea de 30% este în acord cu Constituția și cu obiectivele europene.

Acest material a fost preluat de pe site-ul partener Green Report.

 

Puteţi citi şi:

Greenpeace: Autorizarea fabricii de cherestea Schweighofer de la Reci continuă în mod nelegal

VIDEO O investigaţie străină arată cum Holzindustrie Schweighofer oferă bonusuri pentru lemn tăiat ilegal

Scandalul lemnului tăiat ilegal în România a ajuns în presa germană

Ecoruralis a făcut două studii de caz despre companiile care acaparează păduri în România

Cum se fură codrul? Radarul pădurilor, păcălit de cherestea fără acte, provenită din tăieri ilegale de pădure 

Cum se taie pădurile seculare. Afacerea lemnului din Parcul Naţional Retezat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger