Strada socială din Bologna, un model pentru întreaga lume

1

Un cuplu care s-a mutat în 2012 în Bologna și care nu cunoștea pe absolut nimeni în orașul italian a creat un grup pe Facebook destinat exclusiv vecinilor de pe strada lor, în speranța unei eventuale socializări. Federico Bastiani, în vârstă de 37 de ani, a lipit un afiș pe stradă prin care anunța existența grupului online pe care îl înființase, scrie New York Times, iar în doar trei sau patru zile, acesta avea deja 20 de membri. Acum, el și soția lui, Laurell Boyers, de 34 de ani, precum și ceilalți locatari din zonă, spun că mersul pe strada Via Fondazza nu le mai dă senzația că sunt stingheri într-un cartier mare, ci mai degrabă că explorează un orășel în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea. În prezent, grupul lor de Facebook numără la 1.100 de membri.

Bologna, scrie publicația americană, este un oraș renumit pentru cooperativele sale și pentru politici progresiste, în care tinerii și localnicii cu vechime au închegat un puternic spirit comunitar. Cu toate acestea, din punct de vedere social, Italia, inclusiv Bologna, are în continuare puseuri conservatoare. Legăturile de prietenie și relațiile se stabilesc adesea prin intermediul familiei, iar oamenilor nu le e ușor să-și găsească noi cunoștințe. Mai ales în orașele mari, unde vecinii își văd de obicei de treaba lor. Pe Via Fondazza, însă, locatarii se ajută între ei la reparații casnice, la muncile domestice sau la încarcarea bateriilor auto, își oferă între ei bilete de tren când nu pot pleca undeva și organizează petreceri.

Acum câteva luni, de exemplu, o regizoare de film care s-a mutat pe Via Fondazza în martie anul acesta, a scris pe Facebook că i s-a înfundat chiuveta. După cinci minute, avea deja trei oferte diferite: un vecin i-a zis că-i împrumută un desfundător, altul i-a pus la dispoziție un desfundător mai performant, iar al treilea s-a oferit să-i desfunde chiar el chiuveta. A ales, evident, cea de-a treia variantă. „Am observat că, în primă fază, oamenii întreabă dacă trebuie să plătească ceva” pentru a beneficia de ajutorul vecinilor, spune Federico Bastiani, făcând referire la o femeie de 80 de ani care avea nevoie de cineva care să-i cumpere alimente sau la un localnic ce nu putea să-și asambleze singur o piesă de mobilier de la Ikea.

Dar nu asta e ideea. Partea cea mai bună în toată treaba asta e că sparge toate tiparele. Trăim unii lângă alții și ne ajutăm între noi. Asta e tot.

Impactul experimentului i-a surprins pe majoritatea oamenilor care locuiesc în zonă. „A schimbat plimbatul pe Via Fondazza”, spune Francesca D’Alonzo, o tânără absolventă de Drept, de 27 de ani, care s-a alăturat grupului în 2013. „Ne salutăm între noi, discutăm, ne întrebăm care mai sunt viețile noastre, simțim că aparținem acestui loc”. În jur de jumătate din localnicii de pe stradă fac parte din grupul de Facebook, iar cei care nu folosesc internetul sunt invitați la evenimente comunitare prin afișe sau prin viu grai. Socializarea începe de obicei în mediul virtual, dar se transformă în interacțiuni în carne și oase.

Inițiativa a fost catalogată drept prima „stradă socială” din Italia, iar succesul ei a fost atât de mare, că a depășit granițele Bolognei. În prezent, există 393 de asemenea străzi sociale în Europa, Brazilia și Noua Zeelandă, inspirate de ideea lui Bastiani. Pentru a-i ajuta și pe alții să reproducă experimentul a fost creat, de altfel, și site-ul Social Street Italia.

Citiți mai mult pe New York Times.


Un comentariu

  1. Mi-a placut ideea. Via Fondazza este o strada din centrul vechi din Bologna, cu case de cateva etaje (2-3) si magazine la parter. Mi-ar placea sa se poate realiza o “strada sociala” si acolo unde locuiesc eu, in Bucuresti, pe o strada cu 3 benzi de circulatie pe sens si blocuri de 8-9 etaje. Credeti ca este posibil? Sau, macar, un “cartier social”…Am constatat ca cei din cartierul Cotroceni au reusit sa se organizeze. Exista unele initiative si in centrul vechi al Bucurestilor: Matasari, Arthur Verona. Daca stiti si alte initiative, mi-as dori sa le cunosc.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger