Stop goanei după aur: autoritățile din Peru au închis zeci de operațiuni miniere ilegale

0

Ministerul Apărării din Peru a lansat un adevărat raid asupra minelor ilegale de aur din ţară. Cel puțin 75 de drage au fost distruse și 15 utilaje au fost confiscate în zone din pădurea tropicală amazoniană, de o rară biodiversitate, amenințate, însă, de aceste operațiuni ilegale de căutare a aurului.

 

Nu cu multă vreme în urmă, Barbara Fraser, o jurnalistă freelance din Lima (Peru) realiza un amplu reportaj despre mineritul de aur ilegal din Peru și efectele sale devastatoare, precum și despre eșecul autorităților în a face ceva concret pentru a opri goana după aur care distruge ecosisteme întregi și ale cărei ”urme” se văd din satelit. Reportajul a fost preluat de numeroase website-uri și publicații internaționale. Principala zonă a mineritului ilegal indicată în articol era cea de pe râul Madre de Dios. Operațiunile de dragare distruse au cuprins regiuni riviere precum Inambari, Madre de Dios, Tambopata și Malinovski, toate râuri care se varsă în Amazon.

Mineritul ilegal din aceste zone a fost asociat, dincolo de distrugerea iresponsabilă lăsată în urmă, cu poluarea apei, acumulări de mercur toxic în pământ, în apă și pești, cu conflicte sociale, infracționalitate, despăduriri haotice și vânătoare ilegală sau în exces. Arii protejate prin lege datorită biodiversității lor au căzut pradă goanei după aur și au fost distruse. Recenta acțiune a autorităților a fost lansată în baza unui decret de urgență dat în acest an și a implicat peste 1.500 de soldați. Se așteaptă ca acțiunea să continue pentru încă o lună, scopul său fiind să oprească toate operațiunile ilegale de minerit și să preia controlul râurilor unde acestea se petrec.

 

Reportajul semnat de Barbara Fraser se găsește în întregime aici: High gold price triggers rainforest devastation in Peru

 

Sursa: Mongabay

Foto: Regiunea Tambopata, minerit ilegal în căutarea aurului / Rhett A. Butler.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger