Stop evacuărilor forţate! Solidaritate cu familia Ghiţă!

0

Vineri, 4 iulie, familia Ghiţă a fost evacuată forţat din apartamentul de două camere în care locuiesc de zeci de ani de pe strada Biserica Alexe, nr. 7, sectorul 4, Bucureşti. Ordinul de evacuare a venit pe numele lui Gheorghe şi al fiicei lui, Georgiana, dar în casă locuiau în total şase persoane, dintre care doi copii. Oamenii au fost înştiinţaţi târziu de hotărârea judecătorească, depăşind termenul de depunere a apelului.

 

de Gazeta de Artă Politică

 

Deşi familia Ghiţă a făcut în cele din urmă apel, executarea evacuării a fost făcută. Împuterniciţii proprietarilor, însoţiţi de forţele de ordine şi executorul judecătoresc, au venit pentru a-i “convinge” pe oameni să iasă afară din imobil.

Vecinii s-au strâns pentru a-i sprijini moral şi fizic pe evacuaţi. Alte persoane din cartier aflate în aceeaşi situaţie se alătură: toată lumea vede în eveniment o mare, “criminală” nedreptate. Însă puşi în faţa autorităţii, oamenii consideră că nu au de ales decât să îşi scoată lucrurile afară, în curtea imobilului, unele peste altele. Îşi riscă sănătatea şi integritatea fizică altfel. Ca la cele mai multe evacuări, interacţiunea dintre cei cu autoritate şi cei evacuaţi nu este paşnică. Persoana împuternicită îi jigneşte, aruncându-le vorbe grele, de un “rasism pe faţă”, cum spunea un vecin solidar.

Istoricul casei, la fel ca în majoritatea evacuărilor forţate din imobile naţionalizate, este complicat. Casa a fost naţionalizată de la proprietarul originar Lazarin Mateescu pentru a fi dată în chirie la diverse persoane începând cu anul 1950. Foştii chiriaşi povestesc că li s-a refuzat plata chiriei în 1997 pentru că imobilul “are proprietar”. Nu era clar cum a ajuns imobilul din proprietatea statului în proprietate privată și ce fel de proprietar era acesta până când, povesteşte Maria Sabău, o altă locatară a imobilului, s-a trezit în instanţă cu aceştia. Aceştia nu numai că nu cunoşteau deloc clădirea, dar nici nu aveau nici o legătură cu Mateescu. Iar evacuarea de vineri, ca şi celelalte petrecute în ultimii ani în aceeaşi clădire, au fost duse la capăt de împuterniciţi, cei mai mulţi locatari neîntâlnindu-se cu presupuşii proprietari.

Cele petrecute vineri fac parte dintr-un scenariu recurent prin care interesele proprietăţii sunt puse deasupra nevoilor directe ale oamenilor în aranjamentele urbane ale mafiei imobiliare. Cumpărătorii de drepturi litigioase, pe scurt “samsarii”, sunt, împreună cu avocaţi specializaţi, cei care fac şi desfac drepturile imobiliare pe mii de clădiri în Bucureşti.

 

Puteţi citi şi:

Un avocat îi ajută pro bono pe evacuaţii din Bucureşti

Se pregătește Revoluția Evacuaților

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger