Ştirile de ieri, combustibilul de mâine

0

Cercetătorii de la Universitatea Tulane au descoperit o bacterie care poate devora ziarele vechi, pentru a produce butanol, un substitut foarte bun pentru benzină. TU-103 este prima bacterie descoperită în natură care poate produce butanol direct din celuloză şi, de asemenea, poate creşte în prezenţa oxigenului, ceea ce reduce semnificativ costurile de cultivare.

“Această descoperire ar putea reduce costurile de producţie ale bio-butanolului,” spune David Mullin, în laboratorul căruia s-a testat apetitul acestui organism pentru ziarele vechi. “Mai mult, bio-butanonul produs din celuloză ar reduce dramatic emisiile de dioxid de carbon, în comparaţie cu benzina, având un efect pozitiv şi asupra deşeurilor,” explică Mullin.

Descoperită în fecale animale, TU-103 poate produce combustibil din orice sursă de celuloză, nu doar din hârtie. Unul dintre avantajele sale faţă de etanolul obţinut din porumb sau trestie de zahăr, de pildă, este faptul că nu depinde de terenuri fertile, plantelele pe bază de celuloză putând fi crescute pe soluri nepretenţioase. De asemenea, bio-butanolul poate fi folosit drept carburant pentru maşini fără să fie necesară o modificare a motorului, iar pe deasupra este şi mai puţin coroziv. Un alt avantaj este eficienţa sa energetică, astfel încât consumul de combustibil este redus.

 

Foto: Flickr / brooy

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger