Stimaţi infractori, dragi profesionişti (avocaţi, medici, psihologi, jurnalişti etc.) ce trebuie să păstraţi confidenţialitatea convorbirilor cu clienţii, mult-respectați soţi/soţii ce aveţi amante/amanţi (sau invers), inexistenţi avertizori de integritate (a.k.a whistleblowers), onorat public interesat de viaţa voastră privată din motive ce vă privesc numai pe voi, de astăzi (21 iunie, n.r.) intraţi cu toţii, la grămadă, într-o categorie unică – cea a cetăţenilor a căror viaţa privată nu contează.
de Bogdan Manolea (Legi-Internet.ro)
Toate datele de trafic vor fi colectate în mod obligatoriu de către operatorul vostru de telefonie sau Internet conform legii 82/2012 pentru păstrarea datelor de trafic. Nu contează că aţi făcut sau nu o infracţiune, ci important este că veţi putea face una. Fie ea şi distrugere, care prin noua lege a devenit o infracţiune gravă. Şi care poate fi dovedită prin păstrarea datelor de trafic, dacă nu v-aţi dat seama până acum.
Evident că soluţia ideală ar fi să acceptaţi această nouă situaţie. La fel ca şi dragii nostru politicieni pentru care drepturile constituţionale şi o decizie a Curţii Constituţionale sunt nişte palavre, dar ameninţarea unei amenzi din partea Comisiei Europene este o pedeapsă de neacceptat. Să facem sluj. Să nu gândim.
Pentru cei câţiva interesaţi şi de alternative, există soluţii pentru că ne aflăm în faţa unei legi proaste şi, în cea mai mare măsură, inutile:
– se poate contesta legea la Curtea Constituţională, se poate contesta directivă (care oricum este în proces de revizuire) . Trebuie nervi, cap şi insistenţa. Dar se poate. (şi este evident cea mai bună soluţie)
– putem să ne întoarcem la mijloacele tradiţionale de comunicare, care păstrează confidenţialitatea inerenta a comuncarii: de la porumbei voiajori şi semne de focuri pe dealuri până telefoanele publice sau clasică scrisoare anonimă
– nu mai folosiţi soluţiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceţi pe serviciile VoIP ale Skype sau alţi operatori din SUA – legea nu li se aplică şi lor. Oricum, ieşiţi şi mai ieftin.
– nu folosiţi o adresă de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde există obligaţia de păstrarea a datelor de trafic legate de email). Folosiţi în schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail – oricum merg mai bine şi sunt mai sigure. Şi nici celor din urmă nu li se aplica legea romană. Şi mai sunt şi în cloud.
– învăţaţi ce înseamnă criptare, PGP, Truecrypt, servere şi servicii de tip Proxy sau ToR.
Să fiţi sănătoşi!
Acest articol a fost preluat de pe site-ul Legi-internet.ro.
Foto: lawtechie.com