Stilul de viata nu sporeste riscul genetic pentru cancerul la san, dar e cel mai periculos

2

Diferentele genetice au un rol limitat in cauzarea cancerului la san si functioneaza independent fata de factorii care modeleaza stilul de viata, cum ar fi greutatea, dieta alimentara sau alaptatul, au aflat cercetatorii britanici. Cu alte cuvinte, factorii genetici si cei legati de stilul de viata nu se combina pentru a spori riscul dezvoltarii acestei afectiuni, insa cei din urma au un rol mai mare in aparitia ei.

O echipa de la Universitatea din Oxford a testat ipoteza potrivit careia unele femei sunt mai sensibile la factorii de risc din mediul inconjurator pentru dezvoltarea cancerului la san din cauza compozitiei lor genetice, scrie Reuters, in cadrul celui mai mare studiu de pana acum pe aceasta tema, realizat pe 17.000 de femei. Cercetatorii au observat ca, desi unele variatii genetice sporesc riscul aparitiei acestei afectiuni, acest risc nu se combina cu cel impus de aspecte ale stilului de viata asupra carora femeile au control, precum terapia de inlocuire a hormonilor, obezitatea, numarul nasterilor sau consumul de alcool, care au un efect mult mai mare asupra cancerului la san decat genele mostenite.

„Este reconfortant, pentru ca asta inseamna ca indiferent de ce mosteneste o femeie in materie de variatii genetice, pastrarea unei greutati echilibrate, limitarea consumului de alcool si grija sporita privind terapia de inlocuire a hormonilor raman inca foarte importante in reducerea riscului aparitiei cancerului la san”, a spus Ruth Travis, unul dintre autorii cercetarii.

Cancerul la san este cea mai des intalnita forma de cancer la femeile din tarile bogate si, la nivel global, doboara in jur de jumatate de milion de persoane in fiecare an. Luna trecuta, cercetatorii britanici au anuntat ca au descoperit cinci factori genetici asociati riscului de aparitie a afectiunii, alaturi de alte 13 variatii genetice depisatate anterior. Impreuna, acesti factori genetici acopera insa doar in jur de 8% din riscul dezvoltarii bolii.

Asa ca stilul de viata pare sa ramana cel mai importat factor de risc, afirmatie sustinuta si de un studiu publicat anul trecut in SUA, care a aratat ca aproape 40% din toate cazurile de cancer la san ar putea fi prevenite daca femeile ar mentine, cum a spus mai sus si cercetatoarea Ruth Travis, o greutate echilibrata, ar bea mai putin alcool, ar face mai multe exercitii fizice si si-ar alapta copiii.

Tags:2 comentarii

  1. Dr. Gionescu on

    Cancerele genetice si cele aparute “din senin” sunt un procent f. mic fata de cele induse de stilul de viata: alcool, fumat, alimentatie anormala. Iar stressul ca si cauza principala de cancer, nu e dovedit.

  2. Incep cu precizarea ca acesta nu e doar un alt e-mail trimis in lant, ci adevarul curat. Pe cand traiam inca-n America, mi-a cazut in mana un studiu medical care avertiza ca femeile poloneze care traiesc in SUA, au rata cancerului la san cam de 4 ori mai mare decat surorile lor din Polonia. Mi-a parut imediat rau de femeile acestea frumoase carora noua tara nu le pria deloc si-am citit pana la sfarsit. Aceeasi limba dulce, ochi frumosi si piele ca laptele, doar ca mult mai bolnave, traind pe pamantul bunastarii…..
    ..se continua aici: http://eufrosin.wordpress.com/2010/02/09/varza-murata-leacul-trupului/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger