Știința utilizării urinei în trecutul preindustrial

0

Astăzi, bacteriile care se hrănesc cu urină pot crea un curent îndeajuns de puternic pentru alimentarea unui telefon mobil, iar medicamentele derivate din lichidul rezidual pot ajuta la tratarea infertilității și combate simptomele menopauzei. Totodată, celulele stem recoltate din urină au fost tranformate în neuroni și folosite la dezvoltarea de dinți umani. Urina, scrie Smithsonian, a fost tot timpul importantă pentru progresul științific și industrial de-a lungul istoriei, atât de importantă încât romanii o vindeau pe cea colectată din pisoarele publice, iar cei care făceau comerț cu urină plăteau o taxă. Smithsonian a listat câteva dintre utilizările lichidului rezidual din perioada preindustrială, pe care le puteți afla mai jos.

 

Flickr/Ajay Tallam

 

Pielea de animal înmuiată în urină este mai moale

Urina e bogată în uree, un compus organic pe bază de azot care, dacă e depozitat pe perioade lungi, se descompune în amoniac. În apă, acesta din urmă acționează ca o bază caustică, dar slabă. pH-ul său ridicat descompune materialul organic, făcând din urină substanța perfectă pentru netezirea și tăbăcirea pieilor în Antichitate. Înmuierea pieilor în urină le permitea totodată lucrătorilor să îndepărteze mai ușor părul și bucățile de carne.

Urina ca produs de curățare

Amoniacul este unul dintre ingredientele de bază ale tuturor produselor de curățare. Ca bază, amoniacul este un curtățitor eficient pentru că neutralizează mizeria și grăsimea, care sunt ușor acide. Deși europenii timpurii știau de existența săpunului, mulți spălători de rufe preferau urina pentru amoniacul pe care îl produce ca să îndepărteze petele de pe pânză. Străzile din Roma antică erau presărate cu vase pentru colectarea urinei. După ce trecătorii se deșertau în ele, vasele erau duse la o spălătorie numită fullonica, iar conținut lor era diluat cu apă și vărsat peste hainele murdare. Lucrătorii stăteau în tubul cu urină și călcau apăsat pe hainele înmuiate în ea. Chiar și după răspândirea utilizării săpunului, urina a fost folosită în continuare pentru îndepărtarea unor pete dificile de pe haine.

Urina dă culoare hainelor

Coloranții naturali proveniți din semințe, frunze, flori, licheni, rădăcini, scoarță și fructe de pădure se pot dizolva de pe un material textil dacă nu sunt tratate cu un fixator pentru coloranți, care atașează colorantul de materialul textil. Mai exact, moleculele colorantului, numite cromofori, se înfășoară într-o moleculă mai complexă sau un grup de molecule prin care colorantul se prinde de materialul textil. Urina veche, mai precis amoniacul din ea, este un bun fixator pentru coloranți. Moleculele din amoniac formează o rețea în jurul cromoforilor, ajutând la dezvoltarea culorii coloranților și la prinderea ei de materialul textil.

Urina care pușcă

Urina a fost folosită și la fabricarea prafului de pușcă. Rețetele de producere a prafului de pușcă cer mangal și sulf în cantități mici, care nu sunt greu de găsit, însă ingredientul principal, azotatul de potasiu (sau salpetru), a început să fie sintetizat la scară largă abia la începuturile secolului XX. Înainte de asta, fabricanții de praf de pușcă foloseau azotul găsit în mod natural în urină ca ingredient principal. Medicul și geologul Joseph LeConte scria în manualul Instrucțiuni pentru fabricarea salpetrului (1862) că, pentru a obține praf de pușcă, oamenii trebuie să amestece, într-o groapă, bălegar putred cu cenușă, frunze și paie reziduuri, acest amestec urmând a fi stropit săptămânal cu urină, zeama de balegă, apă de latrină sau cea din canalele de scurgere ori haznale. Cantitatea de lichid trebuie să fie suficientă pentru a păstra amestecul umed tot timpul, dar nu ud, ud. După câteva luni în care amestectul e frământat săptămânal, nu mai e nevoie de urină. Apoi, pe măsură ce amestecul se coace, salpetrul ajunge la suprafață prin evaporare și apare ca o eflorescență albicioasp, detectabilă prin gust.

Aflați și alte întrbuințări preindustriale ale urinei pe Smithsonianmag.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger