Știința spune că toți suntem amici

0

Google a pus recent în sistemul de căutare numărul Bacon. Numărul Bacon e o glumă științifică a cercetătorilor în domeniul rețelelor sociale care pornește de la regula celor șase strângeri de mână.

 

 

O regulă a rețelelor spune că între fiecare dintre noi și orice individ din lume există o distanță de maxim șase strângeri de mână. Chiar și celor mai izolați dintre noi, dacă au avut la un moment dat un contact cu altcineva, automat li se aplică această regulă. E posibil să n-o aflăm niciodată dar regula a fost testată ani de zile pe diferiți subiecți și a fost confirmată.

Acum câțiva ani, m-am întâlnit cu o ziaristă care îi luase un interviu lui George Bush. Deși nu mă încântă deloc apropierea, automat între mine și Bush s-a creat o apropiere de două strângeri de mână. Oricine mi-a strâns mâna vreodată se află la trei strângeri de mână de fostul președinte al SUA.  Și așa mai departe.

În 1994, trei studenți din Pennsylvania au creat numărul Bacon. Kevin Bacon e un actor celebru pentru că deși a făcut roluri foarte bune, nu a primit niciodată un mare premiu de interpretare. Ca o compensație, studenții s-au gândit să-l pună în centrul lumii actorilor. Numărul Bacon stabilește gradul de apropiere al oricărui actor de KB. Dacă ești actor și ai jucat într-un film cu cineva care a jucat într-un alt film cu Bacon, ai un număr Bacon 2.

Am aplicat jucăria Google Bacon number pe actori români. Ion Caramitru are numărul 2 (a jucat într-un film cu Tom Cruise, care a jucat în alt film cu Bacon). Maia Morgenstern are 3. Alexandru Potocean are 2. Potocean e un prieten al nostru, al celor de la TOTB deci TOTB are un număr (onorific, pentru că n-am jucat în filme) Bacon 3. Dacă ați dat vreodată mâna cu oricare dintre noi, aveți un număr Bacon 4.

Dacă vreți să vă jucați cu numărul Bacon, scrieți pe Google – Bacon number și numele celui căruia vreți să-i găsiți poziția în rețea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger