Deși e un fenomen foarte răspândit, știința nu a înțeles încă pe deplin cauzele din spatele mahmurelii și nu există nici acum un leac care să o facă să dispară instant. Smithsonian.com a realizat un ghid științific al mahmurelii în care încearcă să răspundă la întrebări precum de ce apare mahmureala, de ce unii oamenii o ating mai ușor, de ce unele băuturi o induc mai ușor sau cât de rapid poate fi înlăturată.
Numele științific al mahmurelii este veisalgie, însă nu este deloc clar de ce, după ce toate urmele de alcool au dispărut din organism, oamenii care l-au băut experimentează în continuare simptome urâte, cum ar fi dureri de cap, amețeală, oboseală, greață, probleme de stomac, moleșeală, sete excesivă sau neclaritate cognitivă. Cea mai simplă și cunoscută explicație este că alcoolul cauzează deshidratare, atât pentru că acționează ca un diuretic, sporind producția de urină, cât și pentru că oamenii care beau mult ore la rând probabil nu consumă prea multă apă în acest timp. Studiile care au analizat legătura dintre deshidratare și mahmureală au scos însă la iveală date surprinzătoare. Unul, de exemplu, nu a găsit nicio asociere între nivelurile ridicate de hormoni asociați cu deshidratarea și gravitatea mahmurelii, așa că cel mai probabil deshidratarea este responsabilă doar pentru o parte a simptomelor care apar după băut, cum ar fi amețeala, moleșeala sau setea.
Majoritatea oamenilor de știință cred că mahmureala apare în urma interferenței alcoolului cu echilibrul natural al substanțelor chimice din organism într-un mod mai complex. Una dintre ipoteze este că, pentru a procesa alcoolul, organismul trebuie să transforme o enzimă cu rol metabolic important (NAD+) într-o formă alternativă (NADH). Existând un exces de NADH și cantități insuficiente de NAD+, celulele nu mai sunt capabile să realizeze eficient o serie de activități metabolice, de la absorbția glucozei din sânge, la reglarea nivelului de electroliți.
Cu toate acestea, studiile au arătat că oamenii cu mahmureli acute nu aveau niveluri mai scăzute de electroliți sau glucoză în sânge. Cea mai convingătoare teorie de până acum este că mahmurelile rezultă dintr-o acumulare de acetaldehidă, un compus chimic din organismul uman. Pe măsură ce acesta procesează alcoolul, acetaldehida este primul produs secundar al alcoolului, oamenii de știință estimând că este între 10 și 30 de ori mai toxic decât acesta. În cadrul studiilor, s-a observat că acetaldehida cauzează simptome precum transpirația, înroșirea pielii, greață sau vomă. Mahmurelile pot fi cauzate totodată și de modul în care alcoolul afecteză sistemul imunitar. Cercetările au descoperit legături puternice între nivelurile ridicate de citokine – molecule folosite de sistemul imunitar pentru semnalare – și simptomele mahmurelii. În mod normal, organismul folosește citokine pentru a declanșa un răspuns la o infecție, dar se pare că și consumul de alcool în exces poate duce la eliberarea de citokine, inducând simptome precum dureri musculare, oboseală, dureri de cap sau greață, precum și efecte cognitive ca pierderea memoriei sau iritare.
Cum poate fi tratată rapid mahmureala? Potrivit legendelor locale, mahmureala poate fi tratată cu creveți în Mexic, cu hering murat în Germania, cu prune murate în Japonia, cu cafea în SUA, cu ceai verde tare în China sau cu ciorbă de burtă în România. Totodată, o serie de băuturi celebre ca Bloody Mary sau Coca Cola au fost dezvoltate special pentru a vindeca mahmureala. Din păcate, scrie Smithsonian, niciunul din aceste remedii nu sunt de mare ajutor, la fel cum nu e nici metoda “cui pe cui se scoate”, mai exact consumul de alcool în dimineața de după o băută strașnică. Aceasta din urmă poate amorți temporar simțurile, făcându-ne mai puțin conștienți de simptomele mahmurelii, dar nu rezolvă problemele fiziologice de bază. Alți consumatori de alcool pledează pentru leacuri care par științifice, cum ar fi vitamina B sau cofeina, însă studiile nu au arătat că ar avea vreo eficiență. Simptomele mahmurelii pot fi însă diminuate cu medicamente anti-inflamatorii precum aspirira sau ibuprofenul, care tratează durerea de cap și alte dureri, și cu medicamente de stomac pentru reducerea greții. Aflați răspunsul la celelalte întrebări pe Smithsonian.com.
Puteți citi și:
O veste bună de sărbători pentru băutorii de alcool moderați