Știința explică de ce greșelile de ortografie nu înseamnă neglijență

0

De ce e mult mai ușor să găsești greșelile din textele altor oameni decât din cele proprii? Nu e doar întâmplare, e știință.

 

9766842015_d9d7ff808b_z

Verificarea textelor e mai ușoară decât scrisul. Creierele noastre sunt, practic, mașini care procesează, astfel că ochirea greșelilor e mai simplă decât a formula și conecta gânduri complexe.

Când scriem un text ficțional, de exemplu, folosim părți ale creierului diferite față de atunci când pur și simplu citim sau copiem, arată o cercetare a radiologistului Martin Lotze de la Universitatea din Greifswald, Germania.

Pe măsură ce formulăm și încercăm să comunicăm idei complexe, părțile mai puțin importante ale procesului de scriere, precum ortografierea, trec în planul secund.

În al doilea rând, când ne uităm peste propriile scrieri, vedem ce vrem să vedem. Deci chiar dacă lipsește o parte importantă din informații – de exemplu, partea în care explici argumentul într-un eseu – tindem să nu observăm deoarece explicația e încă proaspătă în mintea noastră.

Când analizezi un text cu ochi limpezi, după o pauză, creierul este mai eficient în a observa greșeli. Oamenii care scriu frecvent au diferite șmecherii pentru a-și limpezi ochii, ca de exemplu printarea textului cu o culoare diferită. Scriitorii celebri aveau și ei diferite metode – Virginia Wolf scria la un birou cu două înălțimi care îi permitea să-și recitească textele atât de aproape, cât și de la distanță.

În concluzie, greșelile de ortografie sunt normale, mai ales în scrierea creativă, dar ele pot fi evitate dacă puneți în practică metode precum cele de mai sus.

Sursa: Mic

Puteți citi și:

Nu vă tratați pe Wikipedia, articolele medicale conțin greșeli

FOTO Cum poți transforma o invitație la nuntă într-un experiment distractiv


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger