Ştiinţa confirmă: “Evanghelia soţiei lui Iisus” nu este un fals

7

Un fragment de papirus care sugera că Iisus Hristos a fost căsătorit a fost vehement contestat de Vatican şi calificat drept “un fals grosolan”, în anul 2012, când a fost dat publicităţii sub numele “Evanghelia soţiei lui Isus”, notează publicaţia Time. Însă un studiu publicat marţi de revista Harvard Theological Review susţine că respectivul papirus provine din vechime şi nu este un fals modern.

 

 

În 2012, profesoara Karen L. King, din cadrul Harvard Divinity School, a prezentat lumii fragmentul de papirus, sub numele „Evanghelia soţiei lui Isus”, la o conferinţă susţinută la Roma, în Italia. Pasajul controversat este: „Iisus le-a spus, ea e soţia mea” şi „Ea va putea fi discipolul meu”. Prezentarea fragmentului a cauzat valuri de indignare în rândul Bisericii Catolice (şi nu numai), precum şi discuţii aprinse pe un subiect delicat – dacă femeile pot deveni preoţi. Vaticanul a contestat de îndată documentul şi l-a catalogat drept „un fals grosolan”. Studiul despre document a fost retras de la publicare (chiar de către Harvard Theological Review), la începutul anului 2013, în aşteptarea testelor care să confirme autenticitatea papirusului.

Aceste teste au fost realizate de mai multe echipe de ingineri, biologi şi chimişti, profesori în cadrul mai multor universităţi. Echipele de la Universitatea Columbia, Universitatea Harvard şi MIT – Massachusetts Institute of Technology au analizat documentul şi au conchis, după testarea cu carbon, că textul este scris pe un papirus străvechi, după cum susţine studiul publicat marţi de Harvard Theological Review, deci nu are cum să fie un fals realizat în prezent. Universitatea Arizona a declarat, însă, că nu poate oferi o concluzie validă, deoarece fragmentul de papirus este prea mic, în vreme ce un egiptolog de la Universitatea Brown continuă să susţină că este vorba de un fals.

„Problema în sine nu este dacă Isus a fost sau nu căsătorit. Eu sper că putem trece, odată pentru totdeauna, peste chestiunea veridicităţii documentului, ca să ajungem la lucrul cu adevărat important de dezbătut: semnificaţia acestui document pentru istoria creştinătăţii. Avem întrebări serioase la care trebuie să răspundem, cum ar fi „De ce ar conta că Isus a fost sau nu căsătorit?”, „De ce au oamenii o reacţie atât de puternică faţă de această posibilitate?”, a declarat Karen King pentru publicaţia The Boston Globe.

 

Surse şi foto: Harvard Theological Review, Time

 

Puteţi citi şi:

Documentul despre soţia lui Isus, supus testului autenticităţii

Primul şi singurul document despre soţia lui Isus a fost prezentat publicului

 


7 comentarii

 1. Foarte interesant, oamenii aleg sa fie interesati de ereziile si minciunile care contrazic Biblia. Unii cu buna stiinta vor sa discrediteze Biblia si pe Hristos, nu pe baza dovezilor ci din cauza dorintei de a nu fi influentati de Biblie. Nu-l vor pe Dumnezeu sau pe Hristos ci vor sa-si fie ei insisi Dumnezeu. Ori Hristos e Dumnezeu ori nu e nimic. Intrebarile care le pun acei cercetatori sunt prostesti: De ce ar conta că Isus a fost sau nu căsătorit?”, „De ce au oamenii o reacţie atât de puternică faţă de această posibilitate?”
  De ce ar conta? Pai cum sa nu conteze, daca a fost casatorit nu mai este Dumnezeu, sa fim seriosi, Ce-s astea? Mituri? Legende? Aici nu e vorba de Hercule, Achile etc. filme si povesti,,, e vorba de Fiul lui Dumnezeu. Ori le credem cum sunt ori nu le credem deloc

 2. au fost atatia profeti, dar dintre toti, cel care a dainuit peste timp este cel harazit de Dumnezeu. Pentru ca Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, intrupat. Eu nu ma gandesc la Isus omul, ci la cel are a fost trimis de fapt de Tatal. Iar la cum este firea omeneasca, ii cred capabili de orice pe ceilalti din vremea lui. Si chiar daca a fost casatorit, a fost Isus Omul si nu mi se pare ceva nefiresc. Sigur, cei care nu cred ca exista un Dumnezeu, nu cred nici ca toate acestea au fost lasate anume asa.

 3. Hai sa analizam si alt punct de vedere:

  Tatal Nostru a spus:’mergeti si va inmultiti si stapaniti pamantul”…
  Cel mai Sfant Fiu al Sau ar fi nesocotit porunca Tatalui Sau?
  Si daca ar fi fost casatorit,cu atat mai demna de Slava ar fi Sfintenia Lui.
  In pustiu sau in manastire nu e greu sa-ti pastrezi puritatea si sfintenia sufletului…asta spune orice calugar.
  Haideti sa gandim…Iisus a spus:”Eu sunt calea”…prin aceasta nu ne-a spus sa ne calugarim cu totii,ar fi fost in totala contradictie cu porunca Tatalui.

  Mishu…daca am gandi toti asa,poate-poate am fi mai greu de manipulat ca mase.

  Tatal,Fiul si Duhul Sfant sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca de cel rau.Amin.

 4. @Raspuns: “Foarte interesant, oamenii aleg sa fie interesati de ereziile si minciunile care contrazic Biblia. Unii cu buna stiinta vor sa discrediteze Biblia si pe Hristos, nu pe baza dovezilor ci din cauza dorintei de a nu fi influentati de Biblie.”
  Erezie o fi si faptul ca planetele, inclusiv planeta Pamant, se invârtesc in jurul soarelui, si nu invers, cum IN MOD FALS afirma biblia ! De asta ce mai zici ?
  Biblia spune explicit că pământul este plat, are colțuri, e sprijinit pe fundații, că cerul este o cupolă solidă și că stelele sunt creaturi vii care atârnă din ea; că există uși în cupola prin care cade ploaia și zăpada și că acestea sunt păstrate în depozite speciale până când este nevoie de ele, și că soarele și luna se rotesc în jurul pământului. În timp ce Biblia si stiinta pot coexista, nu există nici o modalitate de a le reconcilia. Suntem în secolul 21 totusi…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger