Ştiinţa care îngheaţă oasele: experimente care dau fiori reci

2

Imaginaţia bogată a oamenilor a fost întotdeauna gata să creeze monştri sau diverse căi de băgat în sperieţi; iar de la celebrul Frankenstein (creaţia unui om de ştiinţă prea pasionat de munca sa), experimentele ştiinţifice au devenit, la rândul lor, o sursă tot mai des exploatată pentru inventarea poveştilor de groază (spre exemplu, găuri negre care vor înghiţi Pământul, ca urmare a experimentelor făcute în căutarea bosonului Higgs). Uneori, însă, realitatea experimentelor chiar depăşeşte ficţiunea populară. Iată un top 5 al experimentelor “de groază”, realizat de publicaţia Live Science.

 

 

1. Găurile negre care înghit planeta

Când s-a dat startul experimentului Large Hadron Collider (LHC), mulţi oameni şi-au ţinut respiraţia din cauza zvonurilor (care au circulat multă vreme) că acceleratorul de particule ar putea crea mici găuri negre care vor sfârşi prin a distruge Pământul. În 2008, un grup de oameni chiar a intentat un proces menit să oprească activitatea acceleratorului, spunând că acele coliziuni atomice din el vor aduce sfârşitul lumii. Studiile au demonstrat (celor care au vrut să asculte) că aşa ceva nu se poate întâmpla; „natura deja a realizat echivalentul a sute de mii de experimente de tip LHC pe Pământ şi planeta încă există”, a conchis un astfel de studiu.

 

2. Câinii zombie

În anul 1940, câţiva oameni de ştiinţă ruşi au făcut public un material filmat cu mai multe capete de câini ţinute în viaţă pentru mai multe ore, care dădeau din urechi ca răspuns la sunete şi chiar îşi lingeau boturile. Oamenii de ştiinţă au pretins că au putut menţine în viaţă capetele câinilor printr-un sistem artificial de circulaţie a sângelui. A fost prima dată când oamenii de ştiinţă au creat câini zombie. În 2005, o echipă de oameni de ştiinţă americani (de la Safar Center for Resuscitation Research din cadrul Universităţii din Pittsburgh) a creat un alt lot: a ucis câinii drenându-le tot sângele din corp şi înlocuindu-l cu oxigen şi o soluţie salină (dar şi cu zahăr). Trei ore mai târziu, au realizat transfuzii de sânge înapoi în corpurile câinilor şi i-au supus unor şocuri electrice. Câinii au fost aduşi la viaţă, deşi nu mai erau tocmai ca înainte de a fi supuşi experimentului. Studiul asupra procedurii a fost publicat în Yearbook of Intensive Care and Emergency Medicine şi sugera că aceeaşi procedură ar putea fi aplicată oamenilor, în viitor, în cazul celor care suferă de hemoragii prea puternice, care pun în pericol intervenţia medicilor cu scopul de a le salva viaţa. Din păcate, studiul oamenilor de ştiinţă nu a arătat şi ce s-a întâmplat ulterior cu câinii pe care i-au exploatat atât de brutal ca să îşi publice concluziile.

 

3. Controlul minţii

În anii 1950, CIA a lansat un program secret numit MKULTRA, menit să descopere droguri şi alte tehnici care să poată fi folosite pentru a controla minţile oamenilor. Timp de două decenii, agenţia a folosit diverse halucinogene, privarea de somn şi tehnici bazate pe şocuri electrice pentru a perfecta metoda numită „spălarea creierului”. În total, peste 149 de proiecte de cercetare au fost realizate în cadrul programului. În cadrul unuia dintre ele, agenţia a testat efectele drogului LSD în situaţii sociale, prin „strecurarea” drogului în băuturi, în baruri din oraşele New York şi San Francisco. Alte teste au implicat convingerea dependenţilor de heroină să ia de bună-voie halucinogene (la promisiunea că, apoi, vor primi heroină). După scandalul Watergate, în 1973, directorul CIA Richard Helms a ordonat distrugerea documentelor legate de acest program. Totuşi, câteva astfel de documente au „scăpat” şi, în 1977, au ajuns în posesia scriitorului John Marks (în baza unei cereri specifice a acestuia, susţinută de Freedom of Information Act), care a scris despre experimente.

 

4. Asistentele ucigaşe

În 1963, psihologul Stanley Milgram a demonstrat că studenţi ai Universităţii Yale erau dispuşi să administreze cuiva o injecţie letală dacă acest lucru le era cerut de o persoană cu autoritate. Într-un alt studiu, din 1966, psihiatrul Charles Hofling a descris un alt experiment care să dea fiori reci: un doctor oarecare a sunat la un spital, pe tura de noapte, şi a cerut asistentelor aflate la muncă să administreze o doză, de două ori mai mare decât cea maximă, de medicament neaprobat (experimental), unui pacient. Ceea ce asistentele nu ştiau era că „medicamentul” era doar zahăr şi că medicul nu era, de fapt, medic. Partea de speriat este că, din 22 de asistente supuse testului (fără ştirea lor, desigur), 21 s-au conformat cerinţei medicului, deşi ştiau că îi dau conştient pacientului o supradoză şi că încălcau politica spitalului prin acceptarea unei indicaţii medicale prin telefon (şi prin folosirea unui medicament neaprobat). Studiul a demonstrat că autoritatea umbreşte raţiunea şi că oamenii sunt dispuşi să facă lucruri extrem de grave dacă, pur şi simplu, li se cere acest lucru în mod autoritar.

 

5. Liliecii kamikaze

În al doilea război mondial, marina americană lucra la un proiect care avea drept scop antrenarea unor lilieci să devină kakikaze şi să bombardeze trupele japoneze. Ideea a fost propusă iniţial Casei Albe de un dentist din Pennsylvania, Lytle Adams, în 1942, după ce acesta vizitase peşteri pline cu lilieci în regiunea Carlsbad Caverns din New Nexico. Adams a sugerat ca micile mamifere să poarte o încărcătură explozivă şi să fie trimise în Japonia, unde să îşi facă cuiburi în clădirile japoneze, iar apoi încărcăturile să fie detonate. Mii de lilieci au fost capturaţi de către marina americană pentru acest proiect şi au fost create mii de dispozitive menite să lege încărcăturile explozive pe spatele mamiferelor. Proiectul a fost oprit în anul 1943, cel mai probabil pentru că SUA făcuseră progrese semnificative în dezvoltarea bombei atomice şi au considerat-o o soluţie mai directă şi mai „eficientă” decât armata de lilieci kamikaze.

 

Sursa şi foto: Live Science

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger