Ştiinţa artelor marţiale

0

Oamenii de ştiinţă au început să analizeze energia consumată de experţii în arte marţiale cu ajutorul unor dispozitive care arată ca o combinaţie de mască de gaze cu mini-jetpack-uri. Rezultatele îi pot ajuta pe practicanţii acestor arte – karate, judo, tae kwon do sau arte marţiale mixte – să devină luptători mai buni.

 

 

Cercetătorii au reuşit să analizeze până acum doar sporturi previzibile, care sunt uşor de simulat în condiţii de laborator. Unul dintre ele este ciclismul, în cazul căruia practicanţii stau în acelaşi loc. Acum, însă, progresele tehnologice îi ajută pe oamenii de ştiinţă să studieze sporturi mai complexe şi mai imprevizibile, precum judo.

Fiecare sport se bazează pe trei sisteme energetice. Metabolismul aerob foloseşte oxigenul pentru a transforma substanţele nutritive în energie. Când este nevoie de un consum mare de energie, metabolismul anaerob lactic generează energie în absenţa oxigenului, exclusiv din zahăruri precum glucoza, acidul lactic fiind un produs secundar. În cazul impulsurilor energetice mici, metabolismul anaerob alactic produce energie fără oxigen şi fără să genereze acid lactic. Sporturile aerobe includ alergatul pe distanţe lungi, cele anaerobe includ ridicarea de greutăţi.

Pentru a anliza contribuţiile fiecărui sistem energetic în judo, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din São Paolo, Brazilia i-au pus pe practicanţii de judo, reuniţi sub termenul de judoka, să poarte aparate care măsoare gazele şi care arată ca nişte măşti de gaze, precum şi mini-jetpack-uri, pentru a măsura cât de mult oxigen consumă în timp ce se antrenează. Cercetătorii au analizat şi cantitatea de oxigen consumată de judoka înainte şi după antrenament, precum şi concentraţiile de acid lactic din sânge aşa cum se prezentau înainte şi după antrenament.

Într-unul din experimente, judocanii au practicat trei tipuri de mişcări, una la fiecare 15 secunde. Oamenii de ştiinţă au observat că unele dintre ele au necesitat o activitate aerobă mai intensă, precum cele din umăr, în timp ce altele s-au bazat mai mult pe activitatea anaerobă, cum ar fi cele din bazin. Astfel de observaţii le pot arăta practicanţilor de arte marţiale pe ce exerciţii şi tehnici să se bazeze pentru a se antrena mai eficient. Totodată, cercetătorii vor să analizeze şi pe procesele de recuperare dintre meciuri, foarte importante din moment ce atleţii participă la mai multe meciuri pe zi.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/Edward Dalmuder


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger