Skipping Rocks Lab a venit cu o idee inovativă pentru reducerea masivă a deşeurilor rezultate în urma consumului de apă îmbuteliată: o carcasă dintr-un gel comestibil, în care apa poate fi depozitată şi consumată în siguranţă. Ooho, gelul comestibil, este produs prin aşa-numita tehnică a sferificării, împrumutată din industria culinară, unde a fost iniţial folosită pentru producerea caviarului artificial. Acest gel ar putea ajuta la transportarea apei, putând fi consumat la final şi reducând astfel cantitatea de deşeuri.
O bulă de Ooho este prevăzută cu o membrană dublă şi asigură depozitarea a circa un litru de apă, fără ca gustul acesteia să fie în vreun fel influenţat de gelul respectiv. De asemenea, membrana dublă permite şi etichetarea produsului, prin introducerea etichetei între cele două membrane. Gelul este obţinut dintr-un amestec de alge şi clorură de calciu, iar dacă nu vă surâde consumarea lui, poate fi aruncat oriunde, atâta vreme cât este 100% biodegradabil, iar descompunerea lui este foarte rapidă. Deşi la prima vedere acest material poate părea fragil, cercetătorii care l-au testat spun că este la fel de rezistent ca membrana unui fruct şi că, în funcţie de nevoi, poate avea grosimi diferite. Singura problemă majoră a acestei “sticle” este faptul că nu se poate reînchide. Totodată, dacă va fi vreodată produsă în masă, bula Ooho va trebui să fie mai rezistentă, pentru a putea fi transporată în siguranţă, fără vreo schimbare majoră în compoziţia ei chimică. Deocamdată, proiectul are licenţă Creative Commons şi aşteaptă ameliorări din partea comunităţii internaţionale.
Sursa: Wired UK
Puteţi citi şi:
FOTO De la ghivece, la case: Ce putem face cu peturile folosite