Stephen Hawking va “vorbi” cu creierul

1

Un om de ştiinţă american lucrează la un dispozitiv menit să transforme în cuvinte undele cerebrale ale lui Stephen Hawking, ca alternativă la actualul sistem de vorbire al celebrului fizician, ce interpretează mişcările muşchilor obrazului. Prin natura bolii sale, Hawking riscă să-şi piardă complet abilitatea de a comunica cu ajutorul trupului, creierul său urmând să fie “blocat”. Profesorul Philip Low, autorul noului dispozitiv, spune însă că tehnologia sa va îndepărta acest risc.

 

Flickr / nasa hq photo

 

Fizicianul britanic a fost diagnosticat cu boala neuronului motor în 1963, scrie BBC News. În anii ’80, reuşea să-şi mişte degetul mare de la mână pentru a scrie propoziţii ajutat de cursorul mouse-ului, apoi boala sa a degenerat şi a fost nevoit să treacă la un sistem care detectează mişcările din obrazul său drept, prin intermediul unui senzor infraroşu ataşat ochelarilor ce măsoară schimbările de lumină. Nervii feţei fizicianului continuă însă să se deterioreze, ceea ce a făcut ca abilitatea sa de a vorbi să se rezume la un cuvânt pe minut, motiv pentru care a început să caute alternative. Scopul este să evite “blocarea” creierului.

Profesorul Philip Low, de la compania Neurovigil din Silicon Valley, a scanat creierul lui Hawking în 2011 folosind un dispozitiv numit iBrain, care înregistrează activitatea electrică din scalpul utilizatorului. Low a proiectat apoi un software ce analizează datele şi detectează semnale de înaltă frecvenţă care iniţial fuseseră declarate pierdute din cauza craniului.

Omul de ştiinţă american face o analogie cu un concert de orchestră, în care se aud mai multe instrumente. “Pe măsură ce te îndepărtezi [de locul concertului], începi să nu mai auzi elemente de înaltă frecvenţă precum vioara sau viola, însă auzi în continuare trombonul şi violoncelul. La fel, cu cât eşti mai departe de creier, cu atât pierzi mai mult din undele de înaltă frecvenţă”, spune el. “Noi le-am detectat şi le-am reanimat cu ajutorul unui algoritm, pentru a putea fi folosite”. De fiecare dată când Stephen Hawking se gândeşte să-şi mişte membrele, se produce un semnal ce poate fi detectat prin intermediul noului dispozitiv. Algoritmul poate fi folosit pe post de întrerupător pentru a-i permite fizicianului să vorbească, combinat cu un sistem similar celui de detectare a mişcărilor obrazului.

Mai multe amănunte puteţi afla pe BBC News.


Un comentariu

  1. Pingback: Stephen Hawking va studia roboți apocaliptici | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger