Stephen Hawking anunţă începerea unei noi căutări spaţiale pentru viaţă extraterestră

0

Omul de ştiinţă Stephen Hawking şi-a oferit sprijinul pentru o nouă tentativă de răspuns la întrebarea dacă există viaţă în spaţiu, altundeva decât pe Pământ. Se estimează că proiectul va fi cel mai mare de până acum dintre cele derulate cu scopul găsirii vieţii extraterestre, scrie BBC.

Proiectul se întinde pe zece ani şi constă în ascultarea semnalelor transmise de milioane de stele aflate în apropierea planetei noastre. Costurile proiectului se ridică la 100 de milioane de dolari şi a fost lansat oficial de grupul Breakthrough Initiatives din cadrul Societăţii Regale din Londra, Marea Britanie. La lansare, profesorul Hawking a declarat: “Undeva în cosmos, probabil, o formă de viaţă inteligentă poate priveşte luminile planetei noastre, conştientă de semnificaţia lor. Sau, poate, luminile noastre rătăcesc printr-un cosmos fără viaţă, faruri nevăzute de nimeni, anunţând că aici universul şi-a descoperit existenţa. Indiferent de scenariu, nu există o întrebare mai importantă decât aceasta şi este timpul să ne asumăm găsirea răspunsului şi să căutăm viaţa dincolo de Terra. Suntem vii. Suntem inteligenţi. Trebuie să ştim”.

Finanţatorii proiectului susţin că este cea mai mare cercetare ştiinţifică întreprinsă vreodată în căutarea vieţii extraterestre. Scopul său este de a cerceta de zece ori mai mult spaţiu cosmic decât alte programe similare şi să scaneze de cinci ori mai mult spectru radio, de 100 de ori mai rapid. Programul va avea acces la două dintre cele mai puternice telescoape ale lumii, Green Bank Telescope din SUA şi Parkes Telescope din Australia. “Căutarea vieţii extraterestre este cea mai interesantă expediţie a ştiinţei secolului 21. Iniţiativa noastră o consideră suprema întrebare ştiinţifică”, explică şi lordul Martin Rees, implicat în proiect. Şi publicul va fi invitat să participe la eforturile de găsire a unui semn că viaţa extraterestră există, prin programul SETI@home.

“Tehnologia prezentului ne oferă o şansă reală de a răspunde uneia dintre cele mai mari întrebări ale umanităţii: Suntem singuri în Univers?”, spune şi Yuri Milner, un miliardar american din domeniul tehnologiei, fondator al iniţiativei. Profesorul Hawking a declarat că această căutare a vieţii extraterestre este una dintre cele mai importante sarcini ştiinţifice ale umanităţii. “Pentru a înţelege Universul, trebuie să cunoşti atomii, forţele care îi leagă, spaţialitatea, temporalitatea, naşterea şi moartea stelelor, dansul galaxiilor, secretele găurilor negre. Dar nu este de ajuns. Acestea nu pot explica totul. Pot explica lumina stelelor, dar nu şi pe cea care provine de pe planeta noastră. Pentru a înţelege aceste lumini, trebuie să cunoşti viaţa”.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger